Zlatan Ibrahimovic

Svensk fodbolds enfant terrible Zlatan Ibrahimovic er blandt verdens bedste angribere. Læs portrættet af ham her.

Zlatan Ibrahimovic er født og opvokset i Malmös indvandrerområde Rosengården. Hans forældre er af kroatisk/bosnisk herkomst og måske er det derfor, at den første fodbold han blev meldt ind i var FBK Balkan, hvor han begyndte som 10-årig.

I FBK Balkan spillede han med drengene på 12-årsholdet. Men selv om Zlatan var to år yngre end dem han spillede med og mod, blev han af modstanderholdet ofte bedt om at vise sit sygesikringskort som bevis for at han ikke var for gammel til at spille på 12-årsholdet. Han var simpelthen for god.

Efter bare et år i klubben MABI, var det i 1995 tid for Zlatan Ibrahimovic at prøve kræfter med den falmede svenske storklub Malmö FF. Han debuterede for klubbens førstehold i 1999 og var med til at føre holdet tilbage til den bedste svenske række. Undervejs havde Europas største klubber lagt mærke til den ranglede svensker med den sublime boldfølelse og teknik, og i sommeren 2001 betalte Ajax 85 mio. svenske kroner for spilleren.

Zlatan spillede tre sæsoner i Amsterdam-klubben. I den første af dem blev det til mange kampe som bænkevarmer, men i løbet af anden og tredje sæson begyndte han at vise sine unikke evner. Både som målscorer og som tekniker. Det fik i sommeren 2004 Juventus til at hive den helt store tegnebog frem. Torino-klubben købte Zlatan Ibrahimovic for ikke mindre end knap 142 mio. kroner.

I Juventus blev Zlatan en øjeblikkelig succes. I hans første sæson i klubben scorede han 16 mål i Serie A, vandt mesterskabet, blev kåret til årets spiller af fansene og til årets bedste udlænding i Italien.

Drømmemål ved EM

Zlatan Ibrahimovic debuterede på det svenske landshold 31. januar 2001 i en kamp mod Færøerne. Egentlig kunne han på grund af sin kroatiske mor og sin bosniske far have valgt at spille for et af deres fædrelande, men han valgte Sverige.

Han var med til VM i 2002, men spillede på daværende tidspunkt ikke den store rolle på det svenske landshold. Det gjorde han til gengæld to år senere under EM i Portugal. Han var nu blevet angrebsmakker med Henrik Larsson og scorede både mod Bulgarien og Italien i gruppespillet. Målet mod Italien var i øvrigt et af slutrundens flotteste. Med ryggen til mål stiger han til vejrs og sparker med hælen bolden i en blød bue over det italienske forsvar og lige ind under overliggeren.

Men det var den gang han stadig bare var en stor dreng og start talent. I dag er Zlatan Ibrahimovic anerkendt som en af verdens bedste spillere, og derfor er der også mange forventninger knyttet til hans optræden ved VM 2006.

Navn:

Zlatan IbrahimovicFødt: 3. oktober 1981Fødested: Malmö, SverigeNuværende klub: Juventus FCPosition: AngriberHøjde: 1,94Vægt: 94Landskampe: 37Mål: 18

Facebook
Twitter