Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Hvad ved vi om anholdelsen af Sanjay Shah?
Tryk for at få svaret.
- Vi ved, at Sanjay Shah, den hovedmistænkte i en af Danmarks-historiens største svindelsager, er blevet anholdt i Dubai tidligere på ugen. Inden for de næste 14 dage skal han for en dommer i Dubai, der skal beslutte, om han skal udleveres til retsforfølgelse i Danmark. Det bliver en af de største straffesager i historien herhjemme, hvis det sker.
JAKOB USSING
DR's erhverskorrespondent
DR Byen
De danske myndigheder har krævet ham udleveret til en retssag. Hvornår kan han være i Danmark?
- I første omgang er der en dommer i Dubai, der skal tage stilling til, om han skal udleveres. Hvis dommeren mener det, kan Shah anke to gange. Så der går sandsynligvis 4-6 måneder, inden vi har endeligt svar på, om Shah kommer til at stå foran en dansk dommer i en af de største sager herhjemme om økonomisk kriminalitet.
JAKOB USSING
DR's erhvervskorrespondent
Hvad er det svindelsagen handler om?
- Sagen handler om udbytteskat. Helt kort siger de danske myndigheder, at Shah påstod, han ejede en masse danske aktier, fik udbytte af dem og betalte dansk udbytteskat. De penge krævede han retur, og de blev udbetalt. Men han ejede aldrig aktierne, fik aldrig udbyttet og betalte aldrig skat, så det er et stort svindelnummer, siger myndighederne.
JAKOB USSING
DR's erhvervskorrespondent
Kan Sanjay Shah ende med fængselsstraf? Og kan vi forvente at få pengene tilbage?
- Han kan ende med fængselsstraf, hvis han bliver udleveret til rets-forfølgelse herhjemme. For anklage-myndigheden går efter 12 års fængsel. Det er den absolut maksimale grænse for økonomiske svindelsager. Samtidig har myndighederne lagt beslag på værdier tilhørende Sanjay Shah for cirka fire milliarder kroner, hvis han bliver dømt i den danske straffesag.
JAKOB USSING
DR's erhvervskorrespondent
Hvad gør myndighederne ellers?
- De danske myndigheder har samtidig anlagt et væld af sager over hele verden for at kradse pengene ind i civile retssager. Der går man efter at få så meget som muligt af de 12 milliarder ind i igen. Men det retsopgør kommer til at vare mange mange år, og hvor meget der kommer i kassen, ved vi ikke.
JAKOB USSING
DR's erhvervskorrespondent
Mattias Tesfaye (S) fortæller, at han er en 'meget, meget glad justitsminister'.
Læs hans kommentar til anholdelsen her.
Foto: Ritzau/Scanpix Af: Caroline Vendelbo Sørensen (cven@dr.dk)