Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Hvad er dit vigtigste argument for at beholde eller afskaffe forsvarsforbeholdet?
Partilederne svarer
Partilederne svarer
- Den vigtigste grund til, at vi skal være med i Europas forsvars- og sikkerheds-samarbejde er muligheden for at tage ansvar. Skal vi være et land, der står udenfor og kigger på, at de andre tager ansvar? Eller skal vi være med? Jeg synes, at vi skal være det sidste.
JAKOB ELLEMANN-JENSEN
Venstre
- Vi skal stå sammen i Europa, når vi bliver truet udefra, for eksempel Rusland og Kina. Ingen tvivl om, at i forhold til cybersikkerhed kommer truslen derfra, og der har vi brug for, at vi kan organisere os og stå sammen for at holde truslen ude.
PIA OLSEN DYHR
SF
- Vi ved, hvad vi har. Vi ved ikke, hvad vi får. Forsvarsforbeholdet er danskernes værn mod, at politikerne sender danske soldater ud på mildest talt tvivlsomme missioner. Det værn skal vi ikke opgive.
PERNILLE VERMUND
Nye Borgerlige
- Vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet, så Danmark har mulighed for at deltage i det militære samarbejde i EU. Vigtige missioner skal sikre sikkerhed i Europa, og det er da dybt godnat, at Danmark aldrig må samarbejde med EU om det militære. Det giver ingen mening.
ALEX VANOPSLAGH
Liberal Alliance
- Det vigtigste argument for et ja den 1. juni er sammenhold. Når verden er så urolig, og vi ser et så aggressivt Rusland, skal vi stå sammen i Europa.
METTE FREDERIKSEN
Socialdemokratiet
- Den vigtigste grund til at stemme nej den 1. juni er, at EU allerede fylder alt, alt for meget. Vi har Nato, som sikrer vores frihed og demokrati. Vi har ikke brug for mere EU.
MORTEN MESSERSCHMIDT
Dansk Folkeparti
- Danmark er med i EU, og det er vigtigt, at vi styrker vores fællesskab ved at sidde med ved bordet, når der skal udvikles ny forsvars- og sikkerhedspolitik.
FRANCISKA ROSENKILDE
Alternativet
- Vi har et tæt sammenhold i EU og samarbejder om forsvar og sikkerhed. Det hold synes jeg, at Danmark skal være med på. Så vi er med til at tage ansvar for Europas sikkerhed og tryghed – og dermed for Danmarks.
SOFIE CARSTEN NIELSEN
Radikale Venstre
- Jeg vil stemme ja og afskaffe forsvarsforbeholdet. Så det er det danske Folketing, der kan sige 'ja' og 'nej' til, hvilke missioner vi skal være med på. Og ikke bare sige nej.
SØREN PAPE POULSEN
Konservative
- Vi skal bevare forsvarsforbeholdet. Hvis du ligesom mig er bekymret for, at soldater vil blive sendt ned til missioner i Afrika og Middelhavet, som ikke skaber fred og sikkerhed, så synes jeg også, at du skal stemme nej.
MAI VILLADSEN
Enhedslisten
- Vores vigtigste argument er, at vi ikke mister suverænitet, men vi kan bestemme, hvilken retning EU skal udvikle sig i. Vi kan for eksempel få en vetoret, der betyder, at vi kan stoppe missioner, hvis vi ikke kan lide dem.
SIKANDAR SIDDIQUE
Frie Grønne
- Jeg har deltaget i Nato-topmøder med Donald Trump, der satte spørgsmålstegn ved, om Amerika vil forsvare Europa. Der er heldigvis en ny amerikansk præsident, men man ved aldrig. Europa skal kunne passe bedre på sig selv, og Danmark er en del af Europa.
LARS LØKKE RASMUSSEN Moderaterne
Synes du, det er svært at beslutte, om du skal stemme ja eller nej til at afskaffe forsvarsforbeholdet?

Se explaineren og bliv klogere på, hvad dit kryds kan komme til at betyde.
Af: Caroline Vendelbo Sørensen (cven@dr.dk) og Amalie Rokkedal Simonsen (amsi@dr.dk)
DR Nyheder har været i kontakt med Kristendemokraterne, men det har ikke været muligt at få et interview med deres partileder.