4 ting vi lærte, da retssagen mod Messerschmidt begyndte igen
Analyse
Tryk videre
Retssagen mod Morten Messerschmidt begyndte i dag.
Sagen kører forfra, efter at dommeren i byretten i Lyngby blev erklæret inhabil.
DR’s retsanalytiker Louise Dalsgaard var med hele dagen. Her er fire af de nye ting, der kom frem på første retsdag.
Kilde: xxxxx / Foto: Scanpix Ritzau
Frederiksberg
24. november
LOUISE DALSGAARD
DR's retsanalytiker
- Det var den første dag ud af 12 i retssagen mod Morten Messerschmidt, der er anklaget for EU-svindel. Og første dag er altid interessant, for det er der, man får alle beviserne i sagen fremlagt.
1. Ny lydfil kom på bordet
Særlig ét nyt bevis fik opmærksomhed: En ny lydfil, som ikke før har været fremlagt i sagen. Den stammer fra DF’s sommergruppemøde den 5. august 2015. Lydfilen kan være med til at afgøre, hvorvidt der var et EU-seminar i forbindelse med mødet eller ej – og om der dermed ikke er blevet svindlet EU-midler, som Messerschmidt er tiltalt for.
LOUISE DALSGAARD
DR's retsanalytiker
- Lydfilen er interessant, for den vil Morten Messerschmidt bruge i sit forsvar. Men kan nemlig høre ham sige, at man dagen forinden, den 4. august 2015, har haft et EU-seminar som har været finansieret af det europæiske parti Meld. Og det er noget af det, der har været hele striden i den her sag.

Klip fra lydfilen med
MORTEN MESSERSCHMIDT
- Og som I vil vide, så i går var vi jo til EU-seminar, ligesom vi var sidste år, organiseret af vores europæiske parti.
2. En anden tiltalt afhørt
Det er ikke kun Messerschmidt, der er tiltalt i sagen - det er også Messerschmidts tidligere personlige assistent i Europa-Parlamentet, der bliver omtalt som 'EU-medarbejderen' - og han afgav sin forklaring i dag. Han er tiltalt for dokumentfalsk.
LOUISE DALSGAARD
DR's retsanalytiker
- Han forklarer i dag i retten, at det var ikke noget, han gjorde i forbryderisk øjemed, han havde ikke tiltænkt at være kriminel. Han gjorde det, fordi han troede, det var sådan, det skulle være. Det var det indtryk, han havde fået fra det europæiske parti Meld, sagde han i retten i dag.
3. Email skaber mistanke
En særlig email blev også lagt frem i retsalen. Den involverer tidligere DF-formand Kristian Thulesen Dahl, Anders Vistisen, der er tidligere europa-parlamentariker for DF, og Morten Messerschmidt.
Emailen viser mistillid mellem Anders Vistisen og Morten Messerschmidt.
LOUISE DALSGAARD
DR's retsanalytiker
- Den her email er interessant, fordi Anders Vistisen faktisk beskylder Morten Messerschmidt og EU-medarbejderen, der også er tiltalt, for enten at have løjet eller være meget efterrationaliserende i deres tilgang til sagen. Simpelthen måske have givet lidt falske forklaringer, da DF internt undersøgte, hvad der var foregået med EU-støttekronerne.
Foto: Philip Davali/ Scanpix Ritzau
4. Ex-DF'er skal vidne
Morten Messerschmidt har teaset for, at han denne gang ville medbringe nye vidner. Og nu er der altså kommet navne på nogle af dem: Det er blandt andet Peter Kofod, der også har været europaparlamentariker for DF. Og så kom det frem i retten, at Martin Henriksen, tidligere DF’er, også skal vidne.
LOUISE DALSGAARD
DR's retsanalytiker
- Sidste gang havde Morten Messerschmidt og hans forsvarer slet ingen vidner med på deres liste. Det har de denne gang. Det er fordi, de har en mere offensiv tilgang til sagen denne gang. Man må formode, at de vidner, de har indkaldt, er nogen, der kan tale hans sag.
LOUISE DALSGAARD
DR's retsanalytiker
- Vi ser meget frem imod at få Morten Messerschmidts forklaring i sagen. Han nægter sig skyldig, og hans forklaring er helt central for, hvordan sagen falder ud. Og det sker forhåbentlig i morgen, hvor hele dagen er afsat til, at han skal vidne.
Få mere at vide: Hvad handler Messerschmidts retssag om?
Story af: Albert Jonathan Nyeland, Veronika Skov Snedker, Louise Dalsgaard og Frederik Bjerre Andersen (fbja@dr.dk)