Hendes far blev bortført af Rwanda: Carine mener,
EU støtter et voldeligt diktatur.
Rwanda
Tryk videre
CARINE KANIMBA
Paul Rusesabaginas datter
- Jeg vågner hver morgen for at arbejde for min fars sag. Det har været fuldtidsjob siden den 31. august 2020, og jeg vil blive ved, indtil min far kommer hjem.
Bruxelles, 2022
Carine Kanimbas far, Paul Rusesabagina, er verdenskendt. Under folkemordet i Rwanda i 1994 reddede han over 1.200 mennesker på sit hotel. Der er endda lavet en Hollywood-film om ham ...
Efter folkemordet var Paul Rusesabagina kritisk overfor Rwandas nye styre. Derfor rejste han og familien ud af landet.

Men i august 2020 blev Paul Rusesabagina bortført i et fly – og fængslet, da det landede i Rwanda. Her sidder han endnu.
Du har måske hørt en del om Rwanda i medierne på det seneste. Den danske regering er nemlig i dialog med Rwanda om et klima-partnerskab og om at sende asylansøgere til det centralafrikanske land.
Rwanda gør også meget for at fremstille sig selv som både fredeligt og turistvenligt.
Her er et par klip fra landets reklamevideoer, blandt andet med fodboldstjerner fra Paris St. Germain.
Men Carine Kanimba mener, at Danmark og andre EU-lande bør droppe støtte og samarbejde med Rwanda. Den besked giver hun til alle politikere, der vil lytte. Her er hun i EU-parlamentet.
Bruxelles,
30. august 2022
CARINE KANIMBA
Paul Rusesabaginas datter
- Jeg håber, EU indser, at de støtter et brutalt og voldeligt diktatur. Og at de vil genoverveje den økonomiske bistand til Rwanda, der bliver brugt til at ramme uskyldige mennesker, i stedet for at hjælpe landets befolkning.
Bruxelles,
30. august 2022
Paul Rusesabagina er faktisk ikke Carines biologiske far, men hendes onkel. Carines forældre var blandt de 800.000 ofre for folkedrabet i Rwanda i 1994. Carine var kun et spædbarn dengang, og Paul tog hende til sig.
Efter folkedrabet kom præsident Kagame til magten – og han sidder der endnu. Så sent som ved sidste valg fik han officielt 99 procent af stemmerne …
Carine, hendes far og familien flyttede allerede i 1996 til Belgien og siden USA. Herfra har Carines far blandt andet været leder for en gruppe rwandanesiske oppositions-partier i eksil.
I august 2020 var han inviteret til at holde foredrag i Burundi. Troede han …
Det fly, han gik ombord på, var nemlig direkte betalt af Rwandas regering – det viser dokumentet her. Flyet tog Paul Rusesabagina til Rwanda, hvor han blev fængslet. Siden da har Carine ikke set ham.
CARINE KANIMBA
Paul Rusesabaginas datter
- Gennem flere uger havde jeg overbevist min far om at få lavet en pedicure sammen med mig. Og vi havde det så sjovt. Bagefter tog jeg tilbage til New York, og han var i Texas. Og så så jeg ham aldrig igen.
Paul Rusesabagina er nu dømt for at støtte og opildne til terrorisme mod styret i Rwanda. Blandt andet i udtalelser som den her …
PAUL RUSESABAGINA
Rwandanesisk oppositionspolitiker
- Tiden er inde til, at vi bruger alle mulige midler til at skabe forandring i Rwanda, eftersom alle politiske metoder er afprøvet og har fejlet.
Video fra 2018
Paul Rusesabingas historie er ikke enestående. Andre kritikere af styret i Rwanda er gennem årene blevet arresteret. Og Rwanda er også mistænkt for at stå bag drab og drabsforsøg. Kayumba Nyamwasa her var i fire år forsvarschef. Da han flygtede til Sydafrika, blev han forsøgt myrdet.
KAYUMBA NYAMWASA
Tidligere rwandanesisk forsvarschef
- Der fandt et folkemord sted i Rwanda, og resultatet blev et diktatur. Jeg er nu i Sydafrika som flygtning. Efter jeg fik asyl, blev jeg skudt.
Rwanda afviser selv, at de har et problem med menneske-rettighederne. Det fastslog landets udenrigsminister så sent som for et par uger siden, da to danske ministre holdt pressemøde om asyl- samarbejdet med Rwanda.
Rwanda,
9. september 2022
Rwanda,
9. september 2022
-Lige pludselig er Rwanda ikke et sikkert land, Rwanda chikanerer oppositionen og så videre. Det skyldes bare, at der er nogen, der er imod det nye system
VINCENT BIRUTA
Rwandas udenrigsminister
Carines mobil er også blevet overvåget.
Rwanda mistænkes for at bruge spion-software mod deres kritikere
Story af: Frederik Bjerre Andersen (fbja@dr.dk) med interviews og research fra Søren Bendixen og Maria Andersen
Foto: Thomas Vinther, Lau Kræn Svensson og Thomas Willads