Derfor drikker politikerne kaffe på kryds og tværs
Regerings-forhandlinger
Tryk videre
RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
- De officielle regeringsforhandlinger foregår på Marienborg. Mette Frederiksen sidder for bordenden, og partierne kommer ind en efter en og drikker kaffe. Men partier på kryds og tværs, både i blå familie og i rød familie, drikker også kaffe uden om de her officielle forhandlinger. Selvfølgelig for at stå stærkest muligt i forhandlingerne.
Mette Frederiksen er udpeget til såkaldt kongelig undersøger. Derfor er det officielt hende, der leder forhandlingerne om en ny regering. Det gør hun ved at tale med de forskellige partiledere på skift og se, hvad de kan blive enige om.
RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
- I den officielle dronningerunde går Mette Frederiksen som kongelige undersøger ret systematisk til værks. Hun har først haft alle partierne inde til sættemøder, og så går hun ellers partierne igennem med emnefokus. Først har de forhandlet om sundhedspolitik, og næste skridt bliver så den økonomiske politik.
RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
- Men når de forskellige partiledere ikke er til kaffe på Marienborg, så er det altså ikke fordi, de sidder på hænderne og venter på den næste invitation. De drikker kaffe på kryds og tværs med hinanden for at stå bedst muligt næste gang, de går ind i forhandlingsrummet alene med Mette Frederiksen.
Et af de kaffemøder, der har været mest omtalt, var Lars Løkke Ramussens (M) møde med det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz (IA).
AAJA CHEMNITZ
Folketingsmedlem, IA
- Er du kommet tættere eller længere fra at kunne se Lars Løkke i en regering?

- Det kan jeg ikke sige så meget om. Jeg tænker, det må tiden vise.

RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
- Formålet med de parallelle kaffemøder er at fratage Mette Frederiksen den unikke forhandlings-position, hun sidder i. Hun har alle de bedste kort på hånden med partierne, der kommer ind ét efter ét, uden at sidde om bordet samtidig.
RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
- Det særlige ved de her regerings-forhandlinger er, at der er et rødt-grønt flertal, men at Mette Frederiksen afsøger muligheden for en regering hen over midten. Det betyder, at det er nogle rød-grønne partier, som koordinerer internt, hvordan de skal få hende tilbage til idéen om en rød-grøn regering.
PELLE DRAGSTED
Folketingsmedlem, Enhedslisten
- Vi snakker selvfølgelig med de rød-grønne partier om, hvordan de ser på situationen og hvordan man kunne lande nogle løsninger. Jeg vil ikke gå nærmere ind i det her, men det er klart, at man sørger for at holde hinanden orienteret på kryds og tværs. Der er sikkert også snakke ind i andre partier, men det lader vi ligge
RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
- Det er meget naturligt, at partierne holder kortene tæt til kroppen i så centrale forhandlinger om dannelsen af en regering. Det er selvfølgelig for, ikke at afsløre ens egen taktik. Samtidig så er de her forhandlinger meget svære at manøvrere rundt i, end når vi tidligere har haft et klart blåt flertal eller et klart rødt flertal.
RIKKE GJØL MANSØ
DR’s politiske analytiker
Partierne gør det også fordi, denne her regeringsforhandling er mere mudret end dem, vi har set tidligere. Lige nu aner vi ikke, hvilken regering det bliver. Det ved partierne heller ikke. Så for dem gælder det jo om at danne de rigtige alliancer og arbejde de andre om bordet derhen, hvor de selv vil.
Vil du høre mere om politikernes mange kaffeaftaler?
Så lyt til podcasten 'Slotsholmen'
Story af: Frederik Bjerre Andersen (fbja@dr.dk), Albert Jonathan Nyeland, Lise Grønvald Nielsen og Rikke Gjøl Mansø