Det skal du vide om klimaet lige nu
10 vigtige fakta
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix
Tryk videre
Vores udledning af drivhusgasser, der varmer kloden op, bliver ved med at stige, slå en ny FN-rapport, 'United in Science', fast. Corona-pandemien betød, at der i en kort periode blev udledt færre drivhusgasser. Men lige nu er udledningen højere, end før pandemien brød ud.
Foto: Peter Andrews/Reuters/Ritzau Scanpix
Der er i dag en større koncentration af drivhusgasser i atmosfæren end nogensinde målt. Koncentrationen bliver målt flere steder i verden. Blandt andet her på målestationen Mauna Loa på Hawaii.
Foto: NOAA
De seneste syv år har været de varmeste år nogensinde målt. Og så er der lige nu næsten 50 procent risiko for, at vi indenfor de næste fem år vil opleve mindst et år, hvor gennemsnits-temperaturen på kloden overstiger 1,5 graders opvarmning.
Foto: Stephane Mahe/Reuters/Ritzau Scanpix
I sommer blev Europa ramt at to ekstreme hedebølger og tørke. I Portugal blev varmerekorden slået, da der blev mål 47 grader. I Storbritannien kom temperaturerne for første gang over 40 grader.
Foto: Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Antallet af vejr- og klimarelaterede katastrofer er femdoblet over de seneste 50 år. I gennemsnit koster katastroferne 202 millioner dollars i tab hver eneste dag.
Foto: Rizwan Tabassum/AFP/Ritzau Scanpix
Omkring 3,5 milliarder mennesker på kloden lever på steder, der er udsatte i forhold til klimaforandringer.
Foto: Loren Elliott/Reuters/Ritzau Scanpix
Lavtliggende kystbyer som Bangkok i Thailand, Houston i USA og Venedig her i Italien vil med stor sandsynlighed opleve at blive oversvømmet oftere og voldsommere, når havene stiger og der kommer flere stormfloder.
Foto: Manuel Silvestri/Reuters/Ritzau Scanpix
Flere tropiske cykloner har ramt det sydøstlige Afrika og skabt store ødelæggelser som her i Madagascar. Et studie har konkluderet, at klima-forandringer gjorde regnen, der kom med stormene, værre. Når atmosfæren varmer op, kan den holde på mere vand, og det gør regnfald voldsommere.
Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix
Den globale opvarmning vil inden 2100 ramme 2,5 grader, hvis politikerne i dag holder alle de klimaløfter, de har givet. Hvis temperaturstigningen skal holdes på 1,5 grader - som eksperterne har slået fast er det sikreste for mennesket - skal klimaløfterne være syv gange så ambitiøse.
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Verdens lande har lidt over 90 måneder til at få udledningerne til at falde med 45 procent, hvis temperaturen ikke skal stige mere end 1,5 grader. I dag er den steget 1,1 grader.
Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch
De seneste 50 år er der kommet fem gange så mange vejr- og klimakatastrofer.
Goto: Akhtar Soomro/Reuters/Ritzau Scanpix
Story af: Marie Sæhl (mshl@dr.dk)