Foto: Scanpix
MICHALAH SOFIA ANDERSEN
Shaman, kropsterapeut
og healer
- Alt det, der var hokus pokus for 10 år siden, er mere normalt nu.
Før i tiden var man bare en heks eller småskør. Det er der pludselig blevet skabt plads til. Folk er meget mere åbne.
- Vi lever i en tid, hvor - at hvis vi ikke vælger vores egen energi til - så får vi altså en røvfuld. Der er rigtig mange mennesker, der går ned med stress og bliver brændt ud.
Michalah er shaman, kropsterapeut og healer.
Hun har eventfirmaet Nordic drum dance, der blandt andet arrangerer trommerejser.
- Tiden er nu til, at vi laver et endeligt opgør. Og det er vi i fuld gang med.
Shaman er en betegnelse for en person, der kan bringe folk i kontakt med guder og ånder.
I shamanistiske kredse er det et total no go at sige, man er shaman. Det er en ærestitel, som man får tildelt.
- Om lidt skal du ud på en rejse tilbage i tiden. En rejse gennem dimensioner og verdener.
Trommerejsen er en meditativ sjælerejse, en sanseoplevelse og kan virke som hypnose. Nogle kan mærke en smerte, nogle skriger, mens andre mærker en lethed, en glæde og har en fest.
Salvierøgelse bruges i shamanistiske ceremonier, hvor den virker rensende på både krop og sjæl.
Deltagerne indtager i aftenens trommerejse ikke rusmidler af nogen art.
- Her er der bare fri leg og fri mulighed for at vende blikket ind og så lytte til, hvad kroppen har brug for, og så skabe bevægelsen derfra. Og det er nogle vilde processer, folk går igennem. Det kan jeg godt afsløre.
For 10 år siden kunne Michalah have svært ved at samle 10 deltagere til en ceremoni, men efter corona oplever hun, at ceremonier med 20 deltagere bliver udsolgt på under et døgn.
- Tak! Tusind, tusind tak.
Den tendens bekræfter trendsociolog Missona Aston. Hun ser en stigning i folks udlængsel. Folk vil ud i naturen og tilbage til deres rødder.
Den spirituelle tilgang til livet vokser. De unge har en anden måde at gå til verden på end for 10 år siden.
Missona Aston fortæller, at i takt med at corona lagde verden ned, blev fremtiden usikker. Priserne stiger, og vi ser en bevægelse i det at kunne selv.
Hyldemor, hvis borgerlige navn er Maria Lisette Jacobsen, er uddannet arkæolog. Hun har arbejdet med shamanisme, naturspiritualitet og naturmedicin i 18 år. Hun betegner sig selv som en moderne klog kone.
Min ventil er at komme ud i naturen og dyrke små hverdagsritualer på et jordnært og praktisk plan med udgangspunkt i de gamle nordiske traditioner.
Jeg bevæger mig til dagligt mellem ånderne og i naturen.
Jeg er af den religiøse overbevisning, at alt er levende – jorden, vinden, forfædrene. Animisme.*

*Animisme er troen på, at alting i naturen er besjælede af ånder eller guddommelige kræfter
Helbredende planter og magiske urter har altid været en vigtig del af Hyldemors liv. Hun laver miksturer og eksperimenterer med dem. På den måde udvikler hun hele tiden sin erfaring og bygger ovenpå en ældgammel visdom med ny viden.
Der er en omkostning ved at være den vilde, frie kvinde. Det kan være ensomt og udskældt. Jeg vil tages alvorligt som person og i mit offentlige virke.
Folk er bange for det spirituelle, fordi de er uvidende.
Shamanisme er en varm kartoffel.
For et par år siden gik det op i kakao og yoga. Nu er det full moon ceremonier, natur meditationer og krystaller, der rykker.
Ifølge trendsociolog Missona Aston handler det om bestræbelsen på at blive sin egen guru. Sin egen direkte kanal, så man hviler i sine egne redskaber og kan skabe mental sundhed for sig selv.
Vi vil dybere i transformationen og selv tage ansvar for ritualer og handlinger. Derfor ser vi en udvikling i, at sektoren af healere, clairvoyanter og coaches bliver større og større.
- Så længe det er her, så er det jo bare husholdningssalt. Når man bruger det i et alter, så indvier man og aktiverer det. Og det vi skal lave er et midsommeralter.
MARIE LOUISE FRIIS LEWANDOW/ MADAMHOODOO
Hoodoo-præstinde, filosof, drømmetyder og tarotlæser
MadamHoodoo er hoodoo-præstinde, filosof, drømmetyder og tarotlæser.
Som ung bliver hun grebet af Kirkegaard i sin søgen efter svar. Der måtte være noget andet, noget guddommeligt og noget mere.
- I faderen, sønnen og helligåndens navn.
I dag praktiserer hun Hoodoo som er en form for et magisk system, der spiller på alle verdens religioner og symboler.
- Man åbner døren til hoodoo, og så åbner man døren til det teologiske supermarked. Der kan man komme med den tro, man har, og så gå rundt med sin lille kurv og tage på alle de teologiske hylder og samle sin helt egen kurv til den besvægelse - eller spell - man skal lave.
Jeg vil gerne vise folk, at der er let og tilgængelig måde at få noget power hjem til sig selv via gammel videnskab og teologi ved brug af få elementer til at komme videre, hvis man er gået i stå.
Hekse forbinder vi blandt andet med sankthansaften.
I den hedenske tro tændte man bål for at holde onde kræfter væk, som man mente var mere aktive på helligaftener som sankthans.
Kilde: Sankt-Hans.dk og natmus.dk
Men det var først i 1800-tallet, at heksefiguren kom på sankthansbålet. Inden da var der ingen hekse til sankthans, og afbrændingerne af heksefigurere på bålet har intet at gøre med tidligere tiders hekseafbrændinger.
Kilde: Sankt-Hans.dk og natmus.dk
- Jeg er heks. Jeg står her foran jer, og jeg siger det, og jeg er helt klart for meget, men det er også helt klart for meget med de sankthansbål.
Kan det være muligt? Kan heksen selv holde båltalen?
ANDREA HEJLSKOV
Forfatter, debattør, animist og heks.
Andrea Hejlskov er forfatter, debattør, animist og kalder sig selv heks.
Jeg synes, det er latterligt, at der stadig brændes heksedukker af i 2022. Hvor er det ærgerligt, at det er kvinden og magien, der skal på bålet. Som feminist og animist, synes jeg, det er sigende, at det er de to ting, der brændes af. Smid dog andre elementer på stedet.
Jeg bliver overrasket over, at folk stadig har fordomme mod hekse. Det er nok, fordi jeg har været i gryden for længe. For jeg synes, at det er sejt at være heks.
Andrea mener, at der i heksen er en oprørsskikkelse. Hun synes, at det er fedt at se, at de unge, nytilkomne finder deres egne veje og måder at praktisere på.
Men det er kun godt med mange stemmer, hvis man skal rykke ved noget.
- Det, jeg kan være bange for, er, at heksekræften bliver monopoliseret af kapitalismen, og så bliver det lige pludselig sådan en status-markør eller lidt sådan en shiny ting om personlig udvikling kun eller kun om, hvordan man ser ud.
Hvis du skal til sankthansaften senere, så klik ind her og tjek vejrforholdene ud.
makl@dr.dk
Tilrettelæggelse og foto: Marie A. Klareskov