Se tre eksempler på, hvordan russiske medier fremstiller krigen
Krig i Ukraine
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Aris Messinis/AFP/Ritzau Scanpix
Historien om angrebet er bragt i både danske og internationale medier, der beskriver, at kvinden på billedet er gravid og flygter fra en bombet fødeklinik i Mariupol. Men når russiske medier bringer historien, er det en helt anden fortælling, der ligger bag billedet.
Mariupol, onsdag 09.03.2022
Foto: Mstyslav Chernov/AP/Ritzau Scanpix
Overskriften på denne russiske artikel er: 'Zelenskij brugte en gravid model til at fake bombningen i Mariupol'
Navn og titelaleglggtrqmgrtmghæq
Kilde: VZ.RU 10.03.2022
rfgeqrgegrtg
tgqrthg
Russiske medier fortæller, at kvinden slet ikke er gravid og i øvrigt er en skuespiller, der hjælper Ukraine med at iscenesætte angrebet. Det skriver BBC.
Video: Associated Press
Mariupol, onsdag 09.03.2022
'Fotografier fra hospitalet viser klart, at luftangrebet, som angiveligt fandt sted, var iscenesat for at bevare de vestlige seeres antipati mod Rusland.'
Igor Konashenkov, talsmand fra russisk forsvarsministerium
Video: Russia Defense Ministry
To dage senere kunne man i internationale medier læse, at kvinden havde født sit barn. Det skrev blandt andre BBC, der bragte dette billede.
Foto: Evgeniy Maloletka/AP/Ritzau Scanpix
Russiske medier beretter også om, at Rusland tager ansvar for at have bombet bygningen. Men i denne fortælling er det ikke et hospital for fødende. Det er i stedet en base for ukrainske højreekstremister. Det siger den russiske udenrigsminister direkte på russisk stats-tv.
Video: Associated Press
Mariupol, onsdag 09.03.2022
'Alle fødende kvinder, sygeplejersker og ansatte blev smidt ud derfra. Hospitalet var base for den højreekstremistiske Azov-bataljon.'
Sergei Lavrov, udenrigsminister i Rusland
Video: Rossijskoe Teleradio All-Russian State TV and Radio
Selvom vestlige og russiske medier viser de samme billeder, bliver historien i de russiske statskontrollerede medier ofte vendt 180 grader, lyder det fra Valentyna Shapovalova, der er forsker i russiske medier ved Københavns Universitet.
Foto: ayburlachenko/Reuters/Ritzau Scanpix
Mariupol, torsdag 03.03.2022
Valentyna Shapovalova
Forsker i russiske medier
De tager fat i noget, som kan betragtes som faktuelt, og drejer det, så det passer ind i den russiske fortælling.
En anden historie, som fylder i russiske medier, er, at medierne påstår, at der er blevet fundet en laptop med et Nato-logo. Laptop-pen indeholder informationer om hemmelige amerikanske laboratorier i Ukraine med biokemiske våben, siger forsker i russiske medier Valentyna Shapovalova.
Billede fra russiske medier
'Man har fundet pest, miltbrand, brucellose i et laboratorium i Lviv samt difteri, salmonella og dysenteri i laboratorier i Kharkiv og Poltava.’ '
Igor Kirillov, leder af biokemisk beskyttelse
ved den russiske hær

Video: Russia Defense Ministry
Både Nato og USA's præsident Joe Biden har kaldt Putins påstande om, at Ukraine har biologiske og kemiske våben for falske. Biden ser det som et klart tegn på, at Putin selv overvejer at gøre brug af begge dele.
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix
rfgeqrgegrtg
tgqrthg
Endnu et eksempel på, at russisk stats-tv fortæller en helt anden historie end vestlige medier, selvom det er de samme billeder, der bliver brugt, er disse drone-optagelser fra Mariupol.
Video: Azov-bataljonen
Mens optagelserne ruller over skærmen på russisk stats-tv, siger værten ifølge Independent UK, at ødelæggelserne i Mariupol kommer fra ukrainerne selv.

’Det er selvfølgelig triste billeder. Mens de ukrainske nationalister trækker sig, forsøger de at vende hver sten på vejen.’Kilde: Independent UK / Foto: Russisk stats-tv 'Kanal 1'
I vestlige medier er fortællingen derimod, at Rusland har sønderbombet byen, så mange af indbyggerne forsøger at flygte. Men det er svært, fordi russiske tropper blokerer vejene ud af byen.
Video fra sociale medier
Da krigen brød ud lavede Rusland en lovændring for at straffe 'deling af falske informationer'. Hvis medier bringer informationer, der ikke ‘bygger på officielle data fra russiske kilder’ risikerer mediet en bøde på op til fem millioner rubler eller 400.000 danske kroner. Det skriver det russiske tv-nævn på sin hjemmeside.
Navn og titelaleglggtrqmgrtmghæq
Kilde: Roskomnadzor
rfgeqrgegrtg
tgqrthg
Læs historien om Mariupol, som bliver kaldt 'helvede på jord'
Foto: Azov-bataljonen