Qatar-quiz:
Hvor godt kender du værtslandet til VM i fodbold?
VM 2022
Tryk videre
Foto: Karim Sahib/AFP og Lisa Leutner/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
Svar:
Ja, kvinder kan stemme til valg i Qatar.

Begrænsede rettigheder
Mænd og kvinder har kunnet stemme og stille op siden Qatars første valg i 1999. Ved seneste valg blev der dog ikke valgt nogen kvinder ind i det rådgivende Shura-råd.

På mange punkter har kvinder dog ikke de samme rettigheder som mænd i Qatar. De kan ikke studere i udlandet, få fertilitets-behandling eller gifte sig uden tilladelse fra en mandlig værge. Kvinder kan heller ikke have ansvaret for et barn.

Kilde: Human Rights Watch og Reuters
Foto: Lisa Leutner/Reuters/Ritzau Scanpix
Svar:
Syv af de 11 spillere i Qatars startopstilling mod Chile den 27. september var født i Qatar. To yderligere var opvokset i landet.

Import af sportsstjerner
Qatar har gennem årene haft mange sportsfolk, der først fik statsborgerskab kort tid før, de repræsenterede ørkenstaten.

Efter Qatars fodboldherrer vandt semifinalen ved Asian Cup i 2019, klagede modstanderen over to spillere, som de ikke mente, måtte repræsentere Qatar. Klagen blev dog underkendt.

Kilde: Transfermarkt og New York Times
Foto: Naseem Zeitoon/Reuters/Ritzau Scanpix
Svar:
Hundredvis af qatarske mænd er indkaldt til militærtjeneste og optrænet i at tjekke tilskuerne for våben, alkohol og narko.

Hjælp fra udlandet
I alt skal 50.000 personer stå for sikkerhed til VM i fodbold. Noget af en opgave for et land med kun 3 millioner indbyggere.

Derfor får Qatar også hjælp til sikkerheden fra "venskabelige" lande. Blandt andet stiller Tyriket med en kampstyrke på 3.000 urobetjente.

Kilde: Reuters
Foto: Qatargas
Svar:
Naturgas er Qatars største selvstændige eksportvare.

Fra olie til naturgas
Qatar har tjent enorme summer på olie og gas, som gør landet til et af verdens rigeste, og giver økonomi til at afholde arrangementer som VM.

I mange år tjente Qatar særligt penge på råolie. Men i de senere år er landet blevet en af verdens største eksportører af naturgas. Qatar meldte sig i 2018 ligefrem ud af OPEC, sammenslutningen af olieeksporterende lande.

Kilde: Verdensbanken
Foto: Naseem Zeitoon/Reuters/Ritzau Scanpix
Svar:
Mindstelønnen for arbejdere i Qatar er 2.652 kroner om måneden - eller 2.040 kroner, hvis de får gratis mad og husly.

Reglerne bliver brudt
Der er mange rapporter om, at mindstelønnen ikke overholdes - og at arbejdere skal betale et kæmpe "gebyr" for at få et job.

Forholdene for migrant-arbejdere i Qatar bliver i det hele taget stærkt kritiseret. En analyse er nået frem til, at 6500 er døde, siden Qatar vandt buddet om VM, flere af at arbejde i den ekstreme varme. Der er også meldinger om arbejdere, der aldrig kan holde fri, fratages deres pas og forhindres i at skifte job.

Kilde: Amnesty og The Guardian
Foto: Kamran Jebreili/AP/Ritzau Scanpix
Svar:
Fysiske kærtegn er ikke velset offentligt i Qatar - og kys og kram offentligt kan blive straffet med bøde eller fængsel.

Streng seksualmoral
Mænd og kvinder må ikke have sex før ægteskabet i Qatar. Homoseksualitet er strengt forbudt. Og enhver form for berøring i det offentlige rum kan blive anset for stødende, uanset køn og seksualitet.

Under VM bliver reglerne lempet lidt. Emiren har budt alle homoseksuelle velkommen til VM, så længe de udviser respekt for Qatars kultur. Det engelske fodboldforbund, FA, har desuden fået garanti for, at homoseksuelle ikke bliver anholdt for at holde i hånd.

Kilde: Udenrigsministeriet og The Guardian
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Svar:
Man må ikke drikke alkohol inde på selve stadion under VM.

Alkoholregler løsnes
Qatar har meget strikse regler for alkohol. Landets muslimske statsborgere drikker officielt ikke, men udlændinge kan købe alkohol på hoteller og barer.

Under VM er reglerne lempet, så fans kan købe øl omkring stadion før og efter kampene - men ikke under. Der sælges også øl til en fanfestival og til en musikfestival. Her kan man feste under en kæmpe metal-edderkop, som er fløjet ind fra Glastonbury Festival i England.

Kilde: UM og The Athletic
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Svar:
Kun godt 27 procent af indbyggerne i Qatar er kvinder.

Flest migrantarbejdere
Det er svært at finde et klart tal for, hvor mange qatarske statsborgere der er, men i 2019 var der officielt 313.000.

Resten af de godt 3 millioner indbyggere er altså migrant-arbejdere. Og da de mest er unge og midaldrende mænd, trækker det godt ned i andelen af kvinder i Qatar.

Kilde: Qatars myndigheder
Svar:
I november måned ligger de højeste temperaturer i Qatar på knap 30 grader.

VM flyttet fra varmen
Temperaturen i Qatar i november kan godt føles flere grader varmere end de 30 grader, det højst bliver i skyggen.

VM i fodbold bliver normalt afholdt om sommeren, men efter at Qatar fik tildelt værtskabet, besluttede FIFA at flytte årets turnering til november og december. I juni og juli bliver det nemlig nemt over 40 grader i Qatar.
Svar:
Qatar er det af de nævnte fire lande, der har mest frihed i følge Freedom House. Men det er stadig et diktatur.

Point for delvis frihed
Den amerikanske organisation Freedom House giver hvert år karakterer til den politiske og personlige frihed i alle lande.

Qatar får 25 ud af 100 point, blandt andet for delvis frihed indenfor religion, uddannelse og ytringer. Det er mere end både Aserbajdsjan (1), Kina (9) og Rusland (19). Danmark får en score på 97 i undersøgelsen.

Kilde: Freedomhouse.org
Blev
fodboldbosserne bestukket for at sende VM til Qatar?
Story: Frederik Bjerre Andersen (fbja@dr.dk). Grafik: Signe Heiredal