Ingen regering – ingen nye love
Analyse
Tryk videre
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
CHRISTINE CORDSEN
DR’s politiske korrespondent
- Lige nu har vi ikke nogen regering, og det betyder jo også, at der ikke bliver fremsat nogle lovforslag, og at der ikke bliver vedtaget nye love.
Det kan de mærke i restaurationsbranchen. Her venter de – måske forgæves – på en lov, der skal gøre det muligt at ansætte flere udlændinge, fordi der er desperat mangel på arbejdskraft.
Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Ritzau
STEEN NIELSEN
Vicedirektør, Dansk Industri
-Mange af os har jo nogle forhåbninger til, at det bliver nemmere for virksomhederne at hente nogle medarbejdere hertil. Det er så blevet udsat, så vi håber da bestemt, at det kan blive vedtaget hurtigst mulig.
CHRISTINE CORDSEN
DR’s politiske korrespondent
- Det skulle være trådt i kraft den 1. december. Det kan man simpelthen ikke nå, fordi der er ingen tegn på, at en ny regering er på plads så hurtigt. Så der er virksomheder, som er frustrerede, fordi de havde håbet at kunne ansætte folk efter de nye regler. Det kan de ikke, før der på et tidspunkt er en ny regering, som måske fremsætter forslaget igen.
- En anden stor ting, som er druknet i det her valg, er kontanthjælps-reformen. Den blev aftalt mellem den socialdemokratiske etpartiregering og dens parlamentariske grundlag før valget, men nåede ikke at blive omsat til lovforslag.
CHRISTINE CORDSEN
DR’s politiske korrespondent
- Lige nu er det uvist, hvad der sker med den reform. Hvordan indgår den i regeringsforhandlingerne? Så de mennesker, der er på kontanthjælp og havde håbet at komme ind under de nye regler, som blandt andet betyder flere penge til børnefamilier, de ved ikke, hvad der kommer til at ske med denne reform.
- Det er helt normalt. Reglerne er sådan, at alle lovforslag, der ikke er vedtaget, bortfalder når der udskrives valg. Og en regering, der er gået af, kan kun gøre det allemest nødvendige som forretningsministerium. Så man må ikke begynde at tage alle mulige politiske initiativer.
I næste uge bliver det nyvalgte folketing godkendt. Så er de klar til arbejde, men der kommer ikke nye lovforslag, før vi har en ny regering. Og noget tyder på, at regeringsforhandlingerne kommer til at trække ud.
Foto: Phillip Davali / Scanpix Ritzau
METTE FREDERIKSEN Fungerende statsminister
- Nu går jeg tilbage.

- Hvor lang tid kommer det til at tage?

-Det er godt, I har fundet vintertøjet frem.

Marienborg, 5.nov 2022
- Hvis der sker noget helt ekstraordinært, som kræver, at man gør noget politisk, så kan et forretningsministerie godt det. Den gamle minister går ikke helt af, før den nye er på plads. Der er også et funktionsdygtigt folketing, men det er kun noget, man kan bruge i helt ekstraordinære situationer.
CHRISTINE CORDSEN
DR’s politiske korrespondent
Christine Cordsen giver sine fire bedste bud på en kommende regering
Foto: Emil Helms /Scanpix Ritzau
Story af: Albert Jonathan Nyeland og Sara Pagh Grafik: Lise Grønvald.