25-årige Farniye og hendes tre børn er blevet tvunget på flugt af voldsom tørke i Etiopien. De vandrede i syv dage for at få hjælp.
Etiopien, 7. maj 2022
De har nu boet i denne lejr i tre måneder. Sammen med over 1000 familier, der, ligesom Farniye, har mistet alt til tørken.
- Vi kom hertil, fordi vi ikke har noget tilbage derhjemme. Alt er væk.
Farniye Farah Hassen
25 år, på flugt fra tørken
Søren Bendixen, DR's Afrika-korrespondent, har været på besøg i lejren, der ligger i et af de områder, der er ramt af den værste tørke i over 40 år.
For på Afrikas Horn har det stort set ikke regnet i tre år. Særligt Etiopien, Kenya og Somalia er hårdt ramt. FN estimerer, at over 15 millioner mennesker lige nu oplever sult.
Foto: © WFP
- Jeg er i det sydøstlige hjørne af Etiopien. Det er et af de steder, der er virkelig hårdt ramt af tørken. Alle de her telte er folk, der er drevet på flugt af tørken. Deres dyr er døde.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
- De har ikke andre muligheder end at forsøge at komme herhen, hvor der er lidt hjælp at få, og håbe på, at de kan stable en tilværelse på benene igen.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
For syv måneder siden havde Farniye 20 kameler og 300 geder. I dag er de alle døde.
- Jeg er knust og ked af det, fordi dyrene var vores eneste indkomst. Vi plejede at drikke mælken. Og hvis vi manglede penge, solgte vi et af vores dyr. Jeg er uden håb.
Farniye Farah Hassen
25 år, på flugt fra tørken
Og for mange andre i lejren er det samme sket. Ifølge FN er omkring tre millioner dyr døde på grund af tørken.
Det er derfor, de er flygtet hertil. Her forsøger en række nødhjælpsorganisationer, som Unicef og World Food Programme (WFP), at hjælpe de mange familier.
- Folk flygter hertil. Her kan man få en smule vand, og man kan slå sit telt op. Man bruger det, man har, til at skærme for vinden. Og forhåbentlig den regn, der gerne skulle være på vej.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
- Man kan se nogle grønne pletter, for det har faktisk regnet to gange i de sidste tre år. Problemet er, at de ingen dyr har tilbage. De har ikke noget. Andet end den hjælp, de kan få udefra.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
Hvis ikke regnen kommer denne sæson, estimerer FN, at to millioner afrikanske børn risikerer at dø af sult.
Og mange børn lider allerede. På hospitalet i Gode er de fleste senge fyldt af udmattede, underernærede børn.
- Det er her, man behandler de børn, der er svært undervægtige. Det er nogle ganske ydmyge faciliteter, og siden sidste år er der sket en stigning på 30 procent af børn, der bliver indlagt her.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
- Børnene får ikke mad, og der er ikke rent vand. Og så er der dårlig hygiejne. Alt det fører til fejlernæring.
Aydi Fikdad
Ansat på Gode Hospitalsafdeling for børn
På hospitalet kan de først tage børnene ind, når de får helbredsproblemer. Indtil da hjælper de dem, der hvor de bor.
Tilbage i byen er de klar til, at de første dråber regn forhåbentlig falder om ikke så længe. De er begyndt at grave disse kanaler til at opsamle regnvandet.
- Folk graver små halvmåner ud for at kunne opsamle lidt vand. Når der kommer vand, er det meningen, at det skal stoppes her. Så det her kan blive forvandlet fra ørken til noget, som dyrene kan spise.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
Men vand er ikke nok. For de fleste er afhængige af deres dyr og har mistet hele deres indkomst, fordi dyrene er døde. Derfor har man været nødt til at tænke anderledes i lejren.
- Det er meningen, at de familier, der er her, skal låne 20 geder i et år. Dem skal de så aflevere tilbage, men selvfølgelig med håbet om, at det er blevet til mere end 20 geder i mellemtiden.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
- Her kan man faktisk se en familie, der formentlig har fået 20 geder.
Søren Bendixen
DR's Afrika-korrespondent
Indtil videre bliver Farniye boende med sine tre børn i det lille telt og venter på regnen. Hun håber, at hun også kan låne dyr.
- Den eneste måde, jeg kan overleve på, er gennem mine dyr. Hvis jeg får dyr igen, kan jeg få mit liv igen.
Farniye Farah Hassen
25 år, på flugt fra tørken
På grund af klimaforandringerne er der risiko for, at en tørke som denne kun bliver værre.

Vi har fire år til at gøre noget, lyder det fra FN's Klimapanel.

Men hvad er det, vi kan gøre?
Af: Amalie Rokkedal Simonsen (amsi@dr.dk)
Foto: © WFP