Sammendrag: Mars-landingen 2021

Se højdepunkterne fra liveudsendelsen fra Mars-landingen. Her kan du også se fysikforsøg om Mars.

Den 18. februar 2021 landede roveren Perseverance efter planen på Mars. DR2 fulgte landingen live. Her kan du se hele udsendelsen og udvalgte klip som optakt til undervisningsforløbet.

Klippene tager udgangspunkt i nogle centrale elementer i undervisningsmaterialet. De to første videoer er forsøg, der illustrerer grundlæggende viden om atmosfærisk tryk og dannelse af ilt på Mars.

Den næste video er et lasereksperiment, der viser, hvordan laseren på Perseverance kan lave spektralanalyse af materialer på Mars. Det er et central led i at finde ud af, om der har været liv på Mars.

Til sidst en video om, hvordan prøver, som Perseverance har taget, kommer tilbage til Jorden fra Mars.

Yderligere viden om landingen

Landingen gik efter planen, som du kan se i videoen ovenfor. Vil du forstå fysikken bag landingen, kan du gå til artiklen 'Rejse og landing'. Der finder du også opgaver.

To fysikforsøg - trykkammer og elektrolyse

Se med nedenfor, når astrofysiker Tina Ibsen laver fysikforsøg om atmosfærisk tryk og dannelse af ilt fra vand via elektrolyse.

Lasereksperiment

Se med, når forsker Jens Frydenvang viser, hvordan den laser, som Perseverance er udstyret med, måler spektret af et materiale. Dette spektrum vil så vise, hvilket materiale der er tale om.

Prøverne skal retur til Jorden

Se videoen om, hvordan de prøver, som Perseverance laver, kommer retur til Jorden.