Tycho Brahe - Astronomi

I 1572 opdager den danske videnskabsmand Tycho Brahe en ny stjerne - Stella Nova!

RENÆSSANCEGENIET TYCHO BRAHE

Tycho Brahe var et renæssance-geni og betragtes som grundlægger af moderne observerende astronomi. Han var en kompromisløs og excentrisk forsker. Men hans popularitet og egenrådige temperament sendte ham i unåde hos kongen og landflygtighed.

Netop temperamentet kostede ham tilmed en del af næsen. Han var nemlig også kongens astrolog, og i forbindelse med en måneformørkelse forudså han, at sultan Suleiman den Prægtige snart ville dø, men sultanen var netop død, og så blev videnskabsmanden til grin. Efter dét blev han uvenner med en adelsmand, og i en duel snittede adelsmanden noget af Tycho Brahes næse, så han måtte gå med en næseprotese resten af sine dage.

I programmet ’Store Danske Videnskabsfolk: Tycho Brahe’ tager biokemiker, forsker og forsanger i bandet Magtens Korridorer Johan Olsen os med på en usædvanlig videnskabshistorisk rejse med Tycho Brahe, hvor vi bevæger os igennem tid og rum.

5 TING DU BØR VIDE OM TYCHO BRAHE

Programmets tilrettelægger, Frederik Harsløf, peger på fem ting, vi bør vide om Tycho Brahe.

 1. 1

  Tycho Brahe betragtes som grundlæggeren af moderne observerende astronomi. Hans mål var at forny astronomien ved at insistere på præcise og vedvarende observationer.

 2. 2

  I 1572 opdagede Tycho Brahe en ny stjerne på himlen. Dengang blev stjernehimlen opfattet som uforanderlig, og det kunne derfor ikke lade sig gøre, at der skulle opstå et nyt himmellegeme. Med sine præcise observationer og med udgivelsen af bogen ’De Nova Stella’ gør Tycho Brahe op med forestillingen om stjernehimlen som uforanderlig.

 3. 3

  Tycho Brahe fik stillet øen Hven midt i Øresund til rådighed af kongen. Her byggede han det lille slot Uranienborg, der fungerede som bolig og observatorium. Senere byggede han det underjordiske observatorium Stjerneborg. Samtidig udviklede han hele tiden nye og mere præcise instrumenter. Præcisionen af hans observationer blev først overgået længe efter, at kikkerten blev opfundet.

 4. 4

  Tycho Brahe var kendt i hele Europa. Adelsfolk og videnskabsmænd kom rejsende for at opleve Uranienborg og Tycho Brahes arbejde. Til at underholde gæsterne havde han blandt andet en nar ved navn Jeppe, og efter sigende skulle han også på et tidspunkt have haft en tam elg.

 5. 5

  Tycho Brahes arrogance og store magt blev for meget for den nye kong Christian den 4. Kongen ville af med ham, og Tycho Brahe måtte forlade landet, og videnskabsmanden levede sine sidste år i landflygtighed i Prag hos Kejser Rudolf den 2.

Facebook
Twitter