Frederik IX - hele serien

Se den historiske dramadokumentariske serie om Dronningens far, Frederik IX, og monarkiet i hans levetid.

Afsnit 1: I sin fars skygge

I 1912 bliver den 13-årige Frederik kronprins. Han lever en isoleret tilværelse og har et svært forhold til kongen, Christian X, som er en dominerende far og en traditionsbunden mand. Men ude i samfundet ændrer traditionerne sig, og det spirende demokrati betyder, at politikerne vil overtage den magt og de privilegier, som kongen har tilbage. Kampen mellem kongen og politikerne kulminerer i 1920, hvor monarkiet kastes ud i én af de største kriser i nyere tid. En krise som også kronprinsen bliver vidne til.

Afsnit 2: Den svære kærlighed

I starten af 1920 er verden fuld af optimisme efter 1. verdenskrigs afslutning. Den unge kronprins nyder også livet og ikke mindst arbejdet i søværnet. Men en kronprins' vigtigste opgave er at gifte sig og få en tronarving. Det viser sig at være sværere end forventet, og årene går. Da han som 35-årig endelig møder kærligheden, bryder landet ud i begejstring, og selv den gamle, dominerende konge falder for sin nye svigerdatter. Men snart venter tunge tider, da Hitler i 1930'erne opruster massivt, og verden igen står på randen af en verdenskrig.

Afsnit 3: I farlige tider

I det skæbnesvangre år 1940 besætter tyskerne Danmark, og nu får det danske kongehus igen en central rolle, da man sammen med politikerne skal beslutte, hvad der er bedst for landet: Samarbejde eller modstand. Kronprins Frederik er 41 år og har stadig et svært forhold til sin far, den gamle konge Christian X, som holder sin søn uden for kongegerningen. Men da kongen bliver indlagt efter en voldsom rideulykke, bliver kronprinsen meget mod sin fars vilje indsat som regerende stedfortræder under et af krigens mest kritiske øjeblikke.

Afsnit 4: Skæbnen forpligter

I 1947 udråbes den 48-årige kronprins Frederik til Konge af Danmark. Det nye kongepar lægger en ny og mere åben stil for døren end kongens far Christian X. Men snart står den nye konge over for et vanskeligt valg, da han skal være med til at afgøre, om hans ældste datter, prinsesse Margrethe, engang skal arve tronen. For uden sønner går tronen videre til hans bror, prins Knud, og dennes sønner. Det kræver dog en lovændring, og hvad siger danskerne til det?

Bag om serien 'Frederik IX'

I halvandet år har DR arbejdet på en stor drama-dokumentarisk serie om Dronning Margrethes far, Frederik IX. For at komme så tæt som muligt på de historiske begivenheder har DR haft et tæt samarbejde med Kongehuset, som har bidraget med historiske detaljer og givet unik adgang til at filme i flere af deres sale. Mød skuespillerne og holdet bag TV-serien, og kom med bag scenerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk