Fjernøsten betegner den del af Asien, der ligger længst fra Europa. Det vil sige lande som Kina, Korea, Filippinerne og Japan.

Selvom landene ligger langt væk, har de stor betydning især økonomisk, men også? politisk.

Kina udfordrer USA som verdens største økonomi og har et militær på over 2 mio. personer. Nordkoreas militær er på over 1 mio. mand, men hvor Kina ikke umiddelbart har interesse i at rasle med sablen, så er det lige modsat for Nordkorea. Landets nye leder Kim Jong-Un, der kaldes Den Store Efterfølger, udsender faretruende signaler om atomvåben og angreb både på nære og fjerne naboer. En retorik, der har fået USA's nye præsident Donald Trump til at skærpe sin retorik.

I det fjerne Filippinerne er det ikke konventionel krig, der udkæmpes. Det er derimod en krig mod narkotika. Landet er hærget af stoffer, og den siddende præsident Rodrigo Duterte har taget kampen op med uhørte midler. 'Skyd først, spørg bagefter' er taktikken, når politiet vurderer, at en person er involveret i narkohandel. Fremgangsmåden tager ikke højde for, om den pågældende person er skyldig, og derfor er præsident Duerte blevet beskyldt for at tilsidesætte menneskerettigheder.

Klipsamlingen tager fat i disse problemstillinger og lægger op til analyse af de forskellige elementer og debatter om konsekvenserne af dem.

FacebookTwitter