OVERBLIK: Se temaer om politik og demokrati

11 undervisningsmaterialer om politik og demokrati, du kan bruge i forbindelse med folketingsvalget.

(© Solvej Nygaard Gregersen)

Det er tiden, alle samfundsfagslærere har ventet på. Det er forår 2019, det er tid til det længe ventede folketingsvalg og til at snakke om politik og demokrati i undervisningen!

Derfor har vi lavet et helt nyt undervisningsmateriale med klip, hvor I kan møde valgets usædvanligt mange statsministerkandidater, blive klogere på centrale diskussionsemner og se de debatter, som de opstillede kandidater til folketingsvalget deltager i.

Men vi har også mange andre andre undervisningsmaterialer om politik og demokrati i arkivet, som kan bruges i forbindelse med valget.

Nogle er splinternye, nogle har fået en lille opstrammer for at klare tidens tand, og andre har vi valgt at lade ælde med ynde.

Se alle materialerne her:

 1. 1

  Folketingsvalg 2019 Mød de mange statsministerkandidater, bliv klogere på centrale diskussionsemner, og se de politiske debatter fra valgkampen.

 2. 2

  Danske partier i Folketinget Bliv klogere på store begivenheder i partiernes historie, deres mærkesager og frontfigurer. Vi har lavet en samling af klip for hvert parti i Folketinget.

 3. 3

  Danske partier uden for Folketinget Kristendemokraterne og Danmarks Kommunistiske Parti er bare et par af de partier, som har spillet en væsentlig rolle i dansk politik, selvom de enten ikke eksisterer længere eller ikke har en plads i Folketinget nu. Se klip om partierne her.

 4. 4

  Udfordringer i demokratiet Se nærmere på Facebook, politikerlede, demokratiske styreformer og demokratiets tilstand både i og uden for Danmark.

 5. 5

  Danskernes sundhed og politikernes valg Der er stor forskel på rige og fattigere danskeres levealder. Diskutér politiske ideologier og prioriteringer med udgangspunkt i en række personlige historier.

 6. 6

  Finansloven, makroøkonomi og målkonflikter Få styr på, hvordan samfundsøkonomien styres, og ta' temperaturen på den danske økonomi.

 7. 7

  Politiske aktører Se klip om politikeren, journalisten, spindoktoren, lobbyisten og vælgeren, som alle er aktører, der kan påvirke den politiske dagsorden.

 8. 8

  Politisk kommunikation Meget kommunikation mellem politikere og vælgere foregår gennem medierne. Se klip om politisk professionalisering, retorik og troværdighed, spin og etik.

 9. 9

  Borgen i virkeligheden Tag stilling til politiske dilemmaer med udgangspunkt i det fiktive univers i DR-dramaserien 'Borgen'.

 10. 10

  Danmark går til valg Find klip, der kan bruges som oplæg til debat om valgretsalder, valgdeltagelse, kommunalvalg og regionsrådsvalg.

 11. 11

  Vigtige folketingsvalg Prik historielærerne på skulderen, og se klip om skelsættende folketingsvalg i perioderne 1935-1959, 1960-1979 og 1980-2015.

FacebookTwitter