Podcast: Genstart om Afghanistan

Genstart er DR's podcast om tidens største og vigtigste nyheder. I denne samling finder du alle Genstart-afsnit om situationen i Afghanistan. Værten er Knud Brix.

Taliban kommer (13.08.2021)

De har frygtet for deres liv og hængt i uvished i månedsvis, mens Taleban efter tyve års krig nu har løbet provins efter provins over ende. USA er for længst begyndt at evakuere deres lokalt ansatte, men Danmark har ikke haft en plan for evakuering af de afghanere, der har hjulpet os. Sent onsdag aften præsenterer den danske regering så en ny aftale, der skal sikre danske tolke og lokalt ansatte afghanere. Det sker efter massivt politisk pres. Men hvem er de afghanere, der har hængt i livsfarligt limbo? Og er deres problemer løst nu? Nanna Muus Steffensen bor til dagligt i Kabul og har talt med en de dansk ansatte afghanere, der frygter for sit liv.

Talibanistan (19.08.2021)

Billeder af flygtende afghanere, der skrækslagne klynger sig til rullende amerikanske landingshjul, desperate kroppe, der falder af flyveren og flagrer som sorte prikker mod jorden. Talibanere, der indtager præsidentens forladte trone. Det er blandt de ikoniske billeder, der de seneste dage ætser sig ind i verdens kollektive erindring. Hvad skete der under de skelsættende døgn? Genstart genfortæller i dag de tumultariske dage med førstehåndsvidnet og mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

Er al-Qaeda virkelig væk? (23.08.2021)

"Al Qaeda er ikke mere i Afghanistan." Det påpegede Udenrigsminister Jeppe Kofoed for nyligt som en af Vestens succeser i Afghanistan. Men ifølge flere eksperter og efterretninger er det usandt. Al Qaeda ER i Afghanistan, og det har de været igennem hele den tyve år lange krig. Hvor farlige er de så, Al Qaeda? Og hvordan er det lykkes dem at overleve 20 års krig? Tore Hamming, forsker i jihadisme og fellow ved King's College i London fortæller.

FacebookTwitter