Tidslinje: Krigen i Afghanistan

Hvad var det, der satte krigen i gang og hvordan er det gået siden. Få det kronologiske overblik.

(© DR2 Dokumentar)

11. september 2001: Terrorangreb mod New York

Om morgenen den 11. september 2001 kaprer nitten mænd med tilknytning til al-Qaeda fire passagerfly.

Terroristerne styrer to af flyene ind i World Trade Centers "tvillingetårne" (Twin Towers) i New York; et fly i hvert tårn. Det tredje fly styrer ind i USA's forsvarsministeriums administrationsbygning, Pentagon. Passagererne på det fjerde fly forsøger at tage kontrollen over flyet fra kaprerne, og flyet styrter ned på en mark i Pennsylvania.

I alt dør 2.973 mennesker fra over 70 forskellige lande under angrebene, eksklusiv de 19 flykaprere.

19. september 2001: Osama bin Laden udråbes som den skyldige

USA mener, at angrebet er udført af Osama bin Laden og hans terrornetværk al-Qaeda.

USA's præsident George W. Bush giver et ultimatum til Afghanistans fundamentalistiske Taliban-styre, som tillader, at Osama bin Laden og al-Qaeda opholder sig og har træningslejre i landet. Hvis ikke Taliban bl.a. udleverer bin Laden og lukker alle træningslejre, vil USA gå i krig mod Afghanistan.

Taliban nægter, fordi de ikke mener, der er beviser for, at al-Qaeda står bag terrorangrebet.

7. oktober 2001: Luftangreb bliver indledt

Styrker fra USA og Storbritannien indleder et luftangreb mod Afghanistan og bomber blandt andet mål i hovedstaden Kabul, lufthavnen i Kandahar og byen Jalalabad. Også al-Qaeda-træningslejre og Talibans luftforsvar angribes.

12. november 2001: Kabul falder

Taliban flygter fra Kabul, og tropper fra Den Nordlige Alliance rykker dagen efter ind i byen.

Kabuls fald markerer begyndelsen på Talibans sammenbrud over hele landet, og i løbet af 24 timer er alle de afghanske provinser langs grænsen til Iran også faldet.

Tropper fra Al-Qaeda og Taliban, muligvis i følgeskab med Osama bin Laden, samler sig i hulekomplekset Tora Bora ved den pakistanske grænse.

5. december 2001: Ny overgangsregering

Efter mere end en uges seje forhandlinger lykkes det afghanske politikere og forhandlere i Bonn at blive enige om en overgangsregering i Afghanistan. Regeringen skal ledes af Hamid Karzai. Hamid Karzai og resten af Afghanistans overgangsregering indsættes officielt den 22. december.

14. december 2001: Danske tropper til Afghanistan

Et stort flertal i Folketinget på nær SF, Enhedslisten og socialdemokraterne Thomas Adelskov og Lissa Mathiasen stemmer for at sende danske tropper til Afghanistan.

20. december 2001: FN-indsats i Afghanistan

Indtil nu er krigen i Afghanistan blevet kæmpet af USA og Storbritannien, men den 20. december 2001 godkender FN en international indsats under navnet International Security Assistance Force (ISAF).

Styrkens størrelse og indsatsområder ændrer sig løbende de næste år, men målsætningen er hele tiden at hjælpe med at få fred og stabilitet til landet, samt støtte rekonstruktion og udvikling.

11. januar 2002: Danske soldater til international styrke

Folketinget vedtager enstemmigt, at danske militære styrker bliver stillet til rådighed for en international sikkerhedsstyrke i Afghanistan.

Samme dag lander de første 20 afghanske al-Qaeda-fanger på den amerikanske Guantanamo-base på Cuba.

18. januar 2002: Røde Kors til Cuba

Det internationale Røde Kors er taget til Cuba for at undersøge, om USA krænker folkeretten på øens amerikanske militærbase, hvor 100 fanger er anbragt.

Selv om Cuba kræver militærbasen fjernet, siger den cubanske regering, at den støtter kampen mod terrorisme og derfor ikke modsætter sig fangernes tilstedeværelse på basen.

21. januar 2002: Donorpenge til Afghanistan

Afghanistan får løfte om cirka 30 milliarder kroner i støtte over de næste fem år, så landet kan blive genopbygget efter årtiers krig.

Pengene kommer fra et halvt hundrede lande og er samlet ind på en donorkonference i Japan.

13. juni 2002: Stammeråd vælger ny regering

Efter 23 års krig kommer endelig dagen, hvor Afghanistan skal begynde at skabe en fredelig fremtid.

Stammerådet, Loya Jirga, vælger en ny regering. Favoritten til posten som præsident er Hamid Karzai. I sin valgtale vender han sig mod de tidligere Taliban-ledere.

August 2002: NATO overtager kommando

NATO overtager kommandoen og koordineringen af de fredsbevarende styrker. Det er første gang i NATOs historie, at alliancen har militære styrker uden for Europa.

7. oktober 2002: Etårsdag for angreb på Afghanistan

I dag er det præcis et år siden, at amerikanske B-52 bombefly indledte en operation mod Afghanistan.

9. marts 2003: Hjerne bag terrorangreb fanges

I denne uge gør USA den hidtil mest betydningsfulde fangst i kampen mod terrorgruppen Al-Qaeda: Khalid shaikh Mohammed.

Osama Bin Ladens højre hånd og hjernen bag terrorangrebet på New York bliver fanget i Pakistan og overdrages til amerikanske efterretningsofficerer.

26. juli 2003: Hjælpeorganisationer advarer

Hjælpeorganisationerne i Afghanistan sender en advarsel til det internationale samfund: Hvis de fredsbevarende styrker ikke sender flere tropper ud til de regioner, der styres af stærkt bevæbnede krigsfyrster, så bryder genopbygningen sammen.

4. januar 2004: Enighed om ny forfatning

Efter tre ugers heftige forhandlinger er Afghanistans grundlovsgivende forsamling, Loya Jirga, endelig nået til enighed om en ny forfatning.

I de seneste dage har der ellers været stor splittelse i den grundlovsgivende forsamling. Omkring 100 af forsamlingens medlemmer truede med at boykotte en afgørende afstemning. Blandt stridsemnerne har været kvinderettigheder, præsidentens magtbeføjelser og landets officielle sprog.

7. december 2004: Karzai tages i ed

Hamid Karzai bliver taget i ed som Afghanistans første folkevalgte præsident. Det sker efter beskyldninger om valgsnyd ved præsidentvalget, der fandt sted den 9. oktober. Den 3. november 2004 afviste den officielle valgkommission beskyldningerne om valgsvindel og erklærede Hamid Karzai for Afghanistans første folkevalgte præsident.

18. januar 2006: Danske styrker til Helmand-provinsen

Danske soldater skal sendes til den sydlige del af Afghanistan, hvor tilhængere af det styrtede Taliban-regime stadig står stærkt.

Ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste er det et af de farligste områder i verden.

6. marts 2007: Operation Achilles indledes

NATO indleder operation "Achilles", hvor 5.500 soldater sættes ind for at nedkæmpe Taliban i Helmandprovinsen.

13. maj 2007: NGO'ere tør ikke arbejde

Selv om genopbygningsarbejde er meget vigtigt i Afghanistan, er der i de sydlige områder af landet så usikkert, at NGO’er ikke tør deltage i arbejdet.

23. august 2007: Kritik af krigen

Kritikerne siger, at krigen i Afghanistan virker umulig at vinde, fordi den almindelige afghaner i stigende grad vender sig mod de udenlandske tropper.

22. november 2007: Katastrofal sikkerhedssituation

Taliban er på fremmarch, og sikkerhedssituationen er katastrofal, lyder konklusionen i en ny international rapport.

10. december 2007: Musa Qala erobres

Efter flere dages hårde kampe erobrer britiske og amerikanske styrker sammen med afghanske enheder den omstridte by Musa Qala. Musa Qala ligger i den nordlige del af Helmand-provinsen, der også er centrum for opium-produktion.

10. februar 2008: Kritik af NATO-lande

Under en konference i Tyskland langer den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, ud efter de Nato-lande, som nægter at deltage i kampen mod Taliban i den sydlige del af Afghanistan.

Gates siger også, at det haster med at finde en leder til den civile genopbygningsindsats i landet.

24. marts 2008: Flygtninge vender hjem

Afghanistan har i tre årtier været plaget af krig og konflikter. Det har betydet, at millioner af afghanere er flygtet ud af landet, men nu strømmer de tilbage til et i hvert fald nogle steder fredeligere, men stadig meget fattigt Afghanistan.

Februar 2009: 17.000 amerikanske soldater til Afghanistan

USA’s præsident, Barack Obama, godkender, at der sendes 17.000 amerikanske soldater til Afghanistan inden for de kommende måneder. Soldaterne skal både bidrage til den generelle sikkerhed, men også være med til at uddanne afghanske soldater.

I februar offentliggør FN også en undersøgelse, der viser, at antallet af civile tab i Afghanistan i 2008 var steget drastisk med næsten 40 procent til 2118 personer i forhold til 2007. De fleste civile blev dræbt af Taliban, men også amerikanske luftangreb kostede mange uskyldige liv.

16. februar 2010: Leder tages til fange

Den militære leder af Talibanbevægelsen, Mullah Abdul Ghani Baradar, bliver taget til fange i den pakistanske by Karachi i en hemmelig razzia foretaget af amerikanske og pakistanske efterretningsfolk.

20. juli 2010: Afghanistan skal klare sig selv

Afghanistan skal stå på egne ben inden for fire år. Det bliver 60 udenrigsministre enige om på en stor, international konference i Kabul.

2. maj 2011: Osama bin Laden er dræbt

USA's præsident Obama offentliggør, at al-Qaeda-lederen Osama bin Laden er blevet dræbt af amerikanske soldater. Det skete under en aktion mod bin Ladens skjulested i Abbottabad, der er en forstad til Pakistans hovedstad, Islamabad.

Efter at have sikret sig bin Ladens identitet ved hjælp af dna-prøver, blev han begravet til havs.

19. juni 2011: Forhandlinger med Taliban

Præsident Hamid Karzai bekræfter for første gang, at Taliban og USA er i forhandlinger om en fredelig afslutning på krigen i Afghanistan.

FN's sikkerhedsråd har ligeledes besluttet at skelne mellem talibanere og al-Qaeda-medlemmer, så FN-sanktioner kun omfatter al-Qaeda.

Facebook
Twitter