Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
kærlighed

Hvis du har ondt - så kig på kæresten. Det dulmer smerten, siger amerikanske forskere.

© Colourbox.com

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Hjerte rimer ikke på smerte

14. okt. 2010 15.00 Sundhed

Hvis det gør ondt, så kig på din kæreste. I et forsøg med 15 forelskede studerende hjalp det dem til at reducere følelsen af smerte med op til 45 procent, skriver Videnskab.dk.

Forsøget er foretaget på Standford University i USA. Og ved hjælp af hjernescanninger fandt forskerne frem til, at kærlighed virker smertelindrende ved at aktivere belønningscentre i hjernen.

Tidligere har dyreforsøg påvist, at en medicinsk aktivering af belønningscentre kan virke smertelindrende. Forskerne håber derfor, at det nye resultat kan medvirke til at forstå og udnytte belønningscentrenes evne til at reducere smerte bedre.

Sportstanker havde samme effekt
Alle forsøgspersonerne var i de første ni måneder af et romantisk forhold. Deres hænder blev placeret på en firkantet blok, som blev varmet op. Herved blev personerne udsat for ingen, moderat eller svær smerte.

Imens blev de bedt om enten at kigge på et billede af deres kæreste, kigge på et billede af en ligeså attraktiv bekendt, eller udføre en meningsløs opgave -  som at tænke på sport.

Den sidste øvelse blev inkluderet, fordi man længe har vidst, at almindelig distraktion virker smertelindrende.

Billedet af kæresten og de distraherende tanker om sport reducerede den svære smerte med 12-13 procent og den moderate smerte med 36-45 procent.

Med andre ord viser forsøget, at kærlighed - og sport - virker som medicin ved at påvirke hjernen til at dulme smerte.

 
ligenupaasundhed

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Hvorfor bliver vi syge, når vi har fri?

Det slår sjældent fejl: Sygdommen bryder ud, netop som vi er smuttet af sted på ferie. Hvorfor mon - er vi i stand til ligefrem at udskyde sygedom?

 
 
 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Forskning

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.