Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
lykkelig far

Far (og mor) er lykkelig - også selvom han skal op 117 gange om natten for at skifte ble, konkluderer nyt studie.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Forældre er de mest lykkelige

25. jul. 2012 11.30 Sundhed

Er det at få børn selve lykken i livet? Ja, vil mange mødre og fædre nok hævde. Men forskningen har været ganske tvetydig de sidste år - og flere studier har tværtimod vist, at livet ikke bliver bedre med afkom.

Nu peger nye resultater den stik modsatte vej, skriver Videnskab.dk og henviser til ganske ny viden:

-Vores studie viser, at forældre slet ikke er så fortvivlede skabninger, som den sidste tids forskning ellers har vist, siger ph.d. Elizabeth Dunn i en pressemeddelelse fra University of British Columbia.

Hun er forsker ved Department of Psychology på universitet og en af hovedforfatterne bag et nyt studie om forældrelykke, der er publiceret i tidsskriftet Psychological Science.

-Vores resultater indikerer, at hvis man tager til et tilfældigt middagsselskab, vil forældrene i forsamlingen være lige så lykkelige som - eller lykkeligere end - gæsterne uden børn, forklarer hun.

Nye resultater modsiger
Tidligere teorier har ellers lydt, at der følger en hel bunke af ekstra bekymringer med barnets ankomst: Er han tryg? Vil jeg have råd til hans uddannelse? Hvad hvis han bliver narkoman? Osv.

Men nu kommer der nye argumenter på banen: I tre forskellige delstudier blev amerikanske og canadiske forældre og barnløse i alle aldre og fra flere sociale lag bedt om at svare på spørgsmål  om lykke, velvære og meningen med livet.

Først blev en gruppe af forældre og barnløse spurgt, om de var lykkelige og oplevede en mening med livet.

Efterfølgende svarede en anden gruppe, også bestående af både forældre og barnløse, på spørgsmål om, hvor glade de var på givne tidspunkter i deres dagligliv - for eksempel mens de lavede mad eller ved sengetid.

Til sidst blev endnu en tilsvarende gruppe bedt om at fortælle i uddybende vendinger, hvilken type opgaver, de bedst kunne lide.

Forældre var gladere
Forældrene svarede jævnt, at de var både lykkeligere, mere glade og havde en stærkere følelse af, at livet har en mening, end de barnløse.

Børnerelaterede aktiviteter blev over hele linjen rangeret som mere tilfredsstillende end voksent tidsfordriv.

Der var imidlertid nogle tydelige forbehold for forældrelykken:

Undersøgelsen peger på, at småbørnsperioden er hård, hvilket dog næppe kommer som en overraskelse for nogen - især ikke nybagte forældre, som netop har gennemgået den tiende søvnløse nat med amning og godnatsang.

Lykkelig i forhold
Desuden viste undersøgelsen, at man er lykkeligere i livet, hvis man er forælder i et parforhold:

Singleforældre så på sig selv som mindre lykkelige og mindre tilfredse med livet end forældre, der er fælles om bleskift.

Mens forældre i alderen 26 år og opefter, regnede sig selv som lykkeligere end barnløse i samme aldersgruppe, var det de barnløse i alderen 17-25 år, der scorede allerhøjest på lykkeskalaen.

Til gengæld viste undersøgelsen, at hvis man er lidt oppe i trediverne, gift og en mand, er man klatret helt op i toppen af lykkepyramiden: Fædre i den aldersgruppe rapporterede nemlig om større tilfredshed og lykkefølelse end både mødre og barnløse af begge køn.

 
ligenupaasundhed

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Hvorfor bliver vi syge, når vi har fri?

Det slår sjældent fejl: Sygdommen bryder ud, netop som vi er smuttet af sted på ferie. Hvorfor mon - er vi i stand til ligefrem at udskyde sygedom?

 
 
 

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Forskning

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.