Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
baby

Forskere er kommet tættere på, hvorfor mange børn udvikler børneeksem.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Ny viden om børneeksem

25. dec. 2011 19.01 Sundhed

Hvert femte barn bliver ramt af børneeksem og må døje med tør hud, rødmen, intens kløen og forskellige typer af sår, der ofte bliver inficeret med bakterier. Sygdommen er arvelig, og forskere har længe formodet, at eksemens årsag og alvor både skal findes i den genetiske opskrift på huden og i immunforsvaret. Nu har et stort europæisk studie med dansk ledelse netop fundet flere genetiske beviser på, at den antagelse er korrekt.

Resultaterne er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift NATURE Genetics, og kan bane vejen for nye typer af diagnoser, forebyggelse samt behandling af børneeksem.

- Vi har længe haft hudbarrieren og immunsystemet under mistanke, forklarer professor i børnesygdomme Hans Bisgaard fra Københavns Universitet og Gentofte Hospital, hvor han leder forskningsenheden COPSAC (Copenhagen Studies on Asthma in Childhood).

- Indtil nu, har vi ikke helt forstået de præcise cellulære og molekylære mekanismer, som får eksemen til at opstå, men vores ny studie foreslår, at der både er en hudbarriere- og en immunologisk genetisk komponent.

Studiet omfattede 11.025 børn med eksem og 40.398 uden eksem fra hele Europa. 108 forskere fra 24 forskningscentre fra hele verden står bag undersøgelsen. Det omfattende samarbejde EAGLE (Early Genetics and Life course Epidemiology) blev ledet af den danske gruppe fra COPSAC, der til daglig følger store grupper af gravide og nyfødte, for netop at undersøge sammenhænge mellem genvariationer og sygdomstræk tidligt i livet og i barndommen.

Forskerne i det omfattende studie undersøgte blandt andet  om børn med eksem oftere har helt bestemte genetiske varianter i gener og områder, der kan påvirke hudbarrierens funktion, samt gener, der spiller en rolle for immunforsvarets funktion.

- Forestil dig det humane genom (DNA) som en morsekode med de fire tegn A, T, G, C i forskellige kombinationer, forklarer Hans Bisgaard og tilføjer:

- Der er cirka tre milliarder koder, hvilket svarer til antallet af bogstaver i 6.000 eksemplarer af 'Gummi Tarzan'.  Fordelt over hele denne streng ligger vores 30.000 gener som små funktionelle øer adskilt af lange kode-sekvenser af støj. Spredt langs DNA-koden placeres fem millioner milepæle. Kobling mellem milepæl og sygdom fortæller os i hvilket område sygdoms-genet befinder sig.

Mere præcise sammenhænge
- At det nu viser sig, at der både er immunologiske og en hudbarriere-mæssige komponent i børneeksem giver rigtig god biologisk mening. Det flugter fuldstændigt med vores nuværende viden om mekanismen bag, fortæller Hans Bisgaard, hvis forskergruppe allerede én gang tidligere har beskrevet genetiske komponenter i børneeksem i en NATURE-artikel.

- Nu skal flere studier se nærmere på disse helt almindeligt forekommende genetiske variationer, så vi kan forstå præcis hvorfor og hvordan, de hænger sammen med eksem, fortæller Hans Bisgaard. Når vi har den forståelse og indsigt i den biologiske mekanisme, kan vi begynde at se på nye typer af diagnose, forebyggelse, behandling og måske en kur.
 

Læs også

 
 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Allergi > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.