Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
legende børn

Her ser himlen klar og blå ud, men partiklerne kan være der alligevel.

Foto: Colourbox

 

Skrevet af: 

 

Luftforurening sender små børn på hospitalet

26. mar. 2012 06.00 Sundhed

Der er en sammenhæng mellem graden af luftforurening og antallet af børn, der bliver indlagt på hospitalet med astma-anfald. Det viser en stor undersøgelse i hovedstadsområdet, skriver videnskab.dk.

Nu er det for første gang videnskabeligt bevist: Når luftforureningen er høj, bliver flere børn indlagt på hospitalet med astma-anfald.

I gennemsnit bliver 10 procent flere børn indlagt på dage med meget luftforurening end på dage med mindre luftforurening, viser en stor dansk undersøgelse af 8.226 indlæggelser for astma blandt børn og unge på københavnske hospitaler sammenholdt med målinger af luftforureningen i børnenes nærområder, målt på målestationer.

- Vi har brugt noget virkelig avanceret statistik, som giver studiet meget stor styrke og troværdighed, og der er en tydelig sammenhæng mellem forurening i København og indlæggelser for astmaanfald blandt københavnerbørn et par dage senere, siger overlæge Hans Bisgaard til videnskab.dk.

Han er leder af Dansk BørneAstma Center og professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.

Det er ikke dieselbilernes skyld
Højst overraskende så er det ikke de ultra-fine partikler fra brænderøg og udstødning fra diesel-biler, som er den store synder. Det er faktisk luftens indhold af gasser og mellemstore partikler, som typisk stammer fra industriområder syd for Danmark, som får antallet af indlæggelser til at stige.

- Denne nye opdagelse skal der nok være en del fagfolk, som bliver ophidsede over, for vi har hidtil haft den meget mekaniske opfattelse, at små partikler gjorde mest skade i forbindelse med astma, fordi de trængte længst ud i luftvejene, siger Hans Bisgaard.

- Nu skal man måske til at spekulere i, at de små partikler også er lette at ånde ud af kroppen igen, eller at der skal en vis tyngde til, før partikler sætter sig og gør skade – men det er altså ren spekulation for nu, bemærker Hans Bisgaard.

Forskerne har i studiet fokuseret på børn, fordi børn ser ud til at blive mere påvirket af luftforurening end voksne, bl.a. fordi de er ved at udvikle lunger og immunsystem, inhalerer flere partikler, fordi de trækker vejret mere hyppigt og mere gennem munden, og fordi de generelt er mere aktive i daginstitutioner og med sportsaktiviteter i områder med meget
forurening.

Undersøgelsen handler om samtlige indlæggelser for astma på otte hospitaler i københavnsområdet i perioden 2001-2008 blandt børn med bopæl i en radius af 15 km omkring målestationen.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Allergi > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.