Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
astma

Man skal sætte ind allerede under graviditeten, hvis man vil forebygge astma. Men hvordan - det forskes der stadig i.

© colourbox

 

Skrevet af: 

 

Astma starter allerede i mors mave

16. apr. 2012 08.32 Sundhed

Verdens astmaforskere skal til at rette søgelyset mod den gravide kvindes krop, når de for fremtiden vil finde ud af, hvorfor børn får astma. Danske forskere har netop som de første i verden opdaget, at halvdelen af alle astmabørn på syv år allerede havde problemer med luftvejene, da de blev født, skriver videnskab.dk.

Forskerne har fundet løsningen på mysteriet ved lave målinger af 400 børn en måned efter fødslen. Børnene er siden blevet fulgt gennem deres opvækst og fik bl.a. lavet de samme lungemålinger, da de blev syv år gamle.

Undersøgelsen viser, at børn der havde udviklet astma som syvårige allerede som nyfødte havde svært ved at puste luft ud og havde sarte luftveje, som udløser kramper, når de bliver irriteret – begge dele er typiske kendetegn for astma.

- Det er en meget værdifuld undersøgelse for os, når vi skal lave strategi for, hvor man skal lægge indsatsen, når man skal forebygge astma. Nu ved vi, at det ikke er i voksenalderen eller skolealderen, men allerede i småbarnsalderen eller sågar allerede hos den gravide kvinde, siger Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstma Center ved Gentofte Hospital til videnskab.dk.

- Det passer meget godt med resultaterne i andre af vores studier, der også peger på, at sygdommen bliver etableret tidligt i livet.

Hvad gør vi så ved det?
Forskernes gennembrud viser ganske vist, hvor tidligt man kan sætte ind. Men inden for astmaforskning er man langt fra nået dertil, hvor man kan sige, hvordan man skal bremse udviklingen af astma, der som den mest udbredte kroniske lidelse i dag har tag i lungerne på 300.000 danskere.

På Dansk BørneAstma Center er 700 gravide kvinder i øjeblikket med i et forsøg, hvor de får henholdsvis D-vitamin, fiskeolie og placebo. Forskerne har et håb om, at D-vitamin kan holde antallet af børn med astma nede, fordi tidligere studier har vist, at et lavt niveau af D-vitamin hos moderen giver flere astmatiske symptomer i barnets første leveår.

Fiskeolie er med i forsøget af tre årsager:

  • Studier antyder, at fedtsyresammensætningen i kroppen er med til at bestemme, hvilke bakterier som overlever i kroppen – og det kan måske have betydning for, om barnet udvikler astma.
  • Dyreforsøg har vist, at fiskeolie kan genoprette en ellers ødelagt bakterieflora.
  • Andre studier indikerer, at børn på Færøerne bliver født større og kun udvikler halvt så meget astma som andre – samt at mennesker bosat tæt på kysten i England og Australien har væsentligt lavere risiko for at udvikle astma og allergi.
 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Allergi > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.