Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Nye regler kan guide dig uden om de mest allergifremkalende hårvarer. Men den eneste garanti mod at undgå allergi fra hårfarve er, at undlade at farve håret.

© colourbox

 

Redigeret af: Sanne Strøh Andersen

 

Sådan undgår du de farligste hårfarver

02. nov. 2012 13.57 Sundhed

Hårfarve kan give alvorlige allergiske reaktioner. For at sænke risikoen for allergi, skal alle hårfarver i EU, som gør brug af stærkt allergifremkaldende stoffer, nu have et faresymbol i form af et udråbstegn indeni en trekant. Og der skal være en tekst, der advarer mod allergi, skriver Forbrugerkemi.dk.

Lidt kulør i håret kan give et ekstra pift til hverdag eller fest. Men fremover kan du blive mødt af et faresymbol og en advarsel, når du køber din hårfarve. EU’s nye regler for hårfarve er netop trådt i kraft.

Hårfarver, der rummer de værste allergifremkaldende stoffer, skal derfor advare dig om, at du kan få allergi ved at bruge dem. Tjek dog alligevel ingredienserne i din hårfarve - for selvom der ingen advarsel er på farven, er du ikke sikret mod allergi.

- Advarslen på hårfarver gælder kun de produkter, der indeholder ekstremt allergifremkaldende stoffer. Men andre hårfarver, kan godt gøre brug af farvestoffer, der kan give allergi, selvom der ikke er en direkte advarsel på produktet, siger Rikke Bille, testkoordinator og souschef i Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Særlig advarsel til teenagere
En af de nye advarsler på hårfarverne retter sig mod teenagere. Flere unge har nemlig fået alvorlige reaktioner og er endt på hospitalet, efter de har farvet håret.

- Jo før man begynder at farve hår, des større er risikoen for at udvikle en allergi. Og  allergien har man resten af livet, siger Rikke Bille.

Og derfor har de unge også fået en særskilt advarsel på hårfarverne. Her står nemlig, at farverne ikke er beregnet til personer under 16 år.

Spar på farven
Det er stadig tilladt at have allergifremkaldende stoffer i hårfarven – også i de hårfarver, hvor der ikke er advarsel på.

- Lad vær med at farve hår, hvis du vil være forsigtig. Men kan du ikke leve uden farve i lokkerne, kan du tjekke hårfarven for problematiske stoffer, siger Rikke Bille. Indholdet i hårfarven skal stå på æsken, og på kemiinfo.dk kan man se, om vi vurderer, at stofferne er problematiske for miljø eller sundhed, slutter hun.

Det kan du gøre

Hvis du vil være ekstra forsigtig og undgå allergi fra hårfarve, kan du:

  • Overveje, om det overhovedet er nødvendigt at farve håret.
  • Få lavet striber i stedet for at farve hele håret. Så bliver du udsat for mindre farve.
  • Tjekke indholdsdeklarationen inden du vælger farve. På kemiinfo.dk kan du se, om vi vurderer stofferne som uproblematiske. Skriv stoffets navn efterfulgt af ”ki” i søgefeltet, så søger du på vores stofvurderinger. Hvis stoffet ikke er i databasen, kan du sende det ind. Så vurderer Forbrugerkemi det for dig.
  • Følge brugsanvisningen. Bemærk dog, at mange producenter anbefaler, at du laver en test af hårfarven på huden. Det fraråder Miljøstyrelsen, fordi det blot giver falsk tryghed. Selv om testen er negativ, kan du nemlig godt få allergi alligevel, når du farver håret. Samtidig kan du få allergi af at lave selve testen.
  • Husk at få det undersøgt hos lægen, hvis du reagerer over for farvningen.

Kilde: Forbrugerkemi.dk

 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Allergi > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.