Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
Jytte havde diffuse symptomer, og det tog mange år at få en korrekt diagnose.

© Colourbox

 

Skrevet af: 

 

- Jeg var tyk, træt og grim

24. maj 2011 13.29 Sundhed

Hvis man er rigtig, rigtig træt, har svært ved at sove og svært ved at styre sin vægt, så kan det være tegn på, at man har en stofskiftesygdom. Og så skal man gå til lægen og bede om at få det undersøgt. Det er nemlig rigtig nemt at diagnosticere, og relativt nemt at behandle.

- Jeg var tyk, træt og grim.

Sådan beskriver Jytte selv, hvordan hun havde det, dengang hun tilbage i slutningen af 1990'erne endnu ikke vidste, at hun led af for lavt stofskifte.

Hun er en af de mange, som havde stofskiftesygdommen undervejs i lang tid, inden hun fik stillet en diagnose. Over to år tog hun 15 kg på, fik svært ved at huske, svært ved at koncentrere sig og sov dårligt om natten, fordi hendes hænder og arme føltes døde.

Da hun endelig fik stillet den rigtige diagnose, kom hun i behandling med medicin, og ganske langsomt vendte hun tilbage til et normalt liv igen. Som medlem af bestyrelsen for Stofskifteforeningen slår hun til lyd for, at man får undersøgt sit stofskifte, hvis man føler sig dårlig.

- Det er en af de nemmeste og billigste undersøgelser, man kan få lavet hos lægen. Og det er langt dyrere at gå rundt og være ubehandlet, siger hun.

Diffust dårligt
Symptomerne på stofskiftesygdom er meget diffuse, og det er også derfor, at mange ikke får stillet diagnosen. Fordi symptomerne ligner dem, man har på så mange andre sygdomme.

- Der er set eksempler på, at stofskiftepatienter er blevet kaldt demente, depressive eller ligefrem sat i behandling for ADHD, forklarer Jytte.

Men hvis man har det diffust dårligt, så skal man overveje, om man mon kan lide af en stofskifte-sygdom.

Omkring 100.000 danskere lider af en stofskiftesygdom, hovedsaligt kvinder. Det er hormonelt betinget, og derfor rammer det oftest omkring overgangsalderen, men også børn og teenagere kan blive ramt. Den 25. maj er international stofskifte-dag.

Mød Jytte i Aftenshowet på DR 1 tirsdag aften.

NB! Artiklen rettet 9. februar 2015, kildens navn.

Stofskifte

  • Stofskiftet styres af skjoldbruskkirtlen, som sidder foran i halsen. Det er den, som hos nogen kan hæve op – og som derved benævnes som Struma.
  • Stofskiftesygdom er sygdom i skjoldbruskkirtlen, som kan opstå af flere forskellige årsager og udarte sig på forskellig vis.
  • De mest almindelige symptomer på stofskiftesygdom er: koncentrationsbesvær, muskeltræthed, ekstrem træthed, hhv. vægttab eller vægtøgning trods øget eller nedsat appetit og dårlig hukommelse.
  • Find beskrivelser af de forskellige stofskiftesygdomme her
 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.