Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
røg

Det er fedtopløselige partikler i cigaretrøgen, som er årsag til, at man kan blive syg som passiv ryger.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Sådan skader passiv rygning

26. mar. 2012 12.15 Sundhed

En skandinavisk forskergruppe ved Glostrup Hospital har i detaljer vist, hvordan røgen fra passiv rygning skader hjertets og hjernens blodkar og øger risikoen for slagtilfælde og blodpropper i hjertet.
 
Det er allerede kendt, at passiv rygning er skadeligt og øger risikoen for udvikling af alvorlige sygdomme som slagtilfælde (apopleksi) og blodpropper i hjertet næsten lige så meget som aktiv rygning. Nu har forskere fra det ny 'Skandinavisk Center for Forskning i Konsekvenserne af Passiv Rygning' under ledelse af professor, dr.med. Lars Edvinsson ved Forskerparken, Glostrup Hospital fundet ud af hvordan.
 
I to store studier har forskerne kortlagt de molekylære mekanismer, der ligger bag sygdomsudviklingen i hjertets kranspulsårer og blodkarrene i hjernen.

- Vi har vist, at røgen fra passiv rygning øger mængden af bestemte signaler i hjernens blodkar og i hjertets kranspulsårer, og at det er fedtopløselige partikler i cigaretrøgen, som er årsag til sygdomsudviklingen og ikke nikotin eller vandopløselige bestanddele i røgen, siger Lars Edvinsson.
 
Nærmere forklaret sidder receptorerne på indersiden af kroppens blodkar og styrer blodkarrets evne til at trække sig sammen og danne fedtaflejringer. Når blodkarrene i hjernen og hjertet udsættes for de fedtopløselige partikler i røgen fra passiv rygning er det antallet af receptorer, der øges, og som sætter gang i en kædereaktion af processer imellem cellerne.

Blodkarrene trækker sig sammen, og karvæggen fortykkes af fedtaflejringer, hvorved risikoen for blodpropper eller gennemblødninger stiger.
  
- I vores fortsatte arbejde studerer vi nu i detaljer de intracellulære mekanismer bag denne proces. Vi har især fokus på signaloverførslen og interaktionen i det såkaldte Raf/MEK/ERK-system, som er navnet på de specifikke proteiner, der indgår i signaleringen. Ved at øge vores forståelse af de involverede mekanismer håber vi at kunne reducere skaderne forbundet med passiv rygning, siger Lars Edvinsson.
 
Resultaterne er netop publiceret i de to internationale videnskabelige tidsskrifter PlosMedicine 2012 og BMC Neurosci 2011.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.