Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
ct-scanner

CT-scanneren kan tage detaljerede røntgen-fotografier af kroppens indre.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Danskere scannes som aldrig før

11. maj 2012 06.00 Sundhed

Brugen af ct-scanning er fordoblet på bare fem år, og det skyldes i høj grad det øgede fokus på hurtig kræftudredning, skriver Dagens Medicin.

Avisen  skriver videre, at det også skyldes nye krav om flere opfølgende kontroller og lægers frygt for at overse sygdomme fører også til helt unødvendige scanninger.

I 2011 blev der gennemført knapt 690.000 scanninger i Danmark, og det er mere end dobbelt så mange som bare fem år tidligere, hvor scannerne, der især bruges til diagnosticering af kræft, kun var i brug lidt over 340.000 gange.

Ved ct-scanning er den diagnostiske sikkerhed større end ved almindelig røntgen eller ultralyd, og metoden er derfor et vigtigt værktøj. Det skal dog anvendes med omtanke, da også stråledosen, patienten udsættes for, er større end ved andre scanninger.

-Især de store undersøgelser af brystkasse, mave og bækken, som anvendes til mange udredninger, kontroller og traumer er ganske strålebelastende, og vi ved faktisk ikke, hvad den øgede strålebelastning betyder for folkesundheden på langt sigt, siger ledende overlæge på neuroradiologisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Edith Nielsen til Dagens Medicin.

Flere får mange scanninger
De seneste tilgængelige tal fra Landspatientregisteret og Statens Institut for Strålebeskyttelse viser, at brugen af ct generelt er steget gradvis over en årrække, men at det især er antallet af scanninger på den samme patient, der er vokset voldsomt.

I 2009 gennemgik 112.006 patienter således mere end én ct-scanning mod 63.022 patienter fem år tidligere. For 187 patienter var der tale om mellem 20 og 30 scanninger alene det år.

Årsagen til den udvikling skal ifølge sundhedsmyndighederne og Dansk Radiologisk Selskab især findes i de seneste års fokus på hurtig udredning af alvorlige sygdomme, herunder kræft. Nye krav fra Sundhedsstyrelsen om kræftudredning har for alvor sat skub i billeddiagnosticeringen, fortæller ledende overlæge på radiologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital, Thomas Christiansen.

-Levetiden i Danmark har længe været lavere end i de øvrige nordiske lande, og en af grundene til det har været, at vores muligheder for billeddiagnostisk udredning af patienter med alvorlige sygdomme ikke var gode nok. Sygdommen blev simpelthen ikke - eller meget sent - diagnosticeret, fortæller Thomas Christiansen, der glæder sig over det øgede fokus på hurtig udredning, som ct-undersøgelser i højere grad end konventionel røntgen kan bidrage til.

Også bekymring
Stigningen i antallet af scanninger giver imidlertid også anledning til bekymring:

-Kræfthandleplanernes krav om hurtig udredning gør, at en udredning sættes i værk selv ved svagere symptomer, som måske kunne forsvinde igen, siger Edith Nielsen og peger på, at der ved ganske mange billeddiagnostiske undersøgelser er helt tilfældige fund, der giver anledning til flere undersøgelser og kontroller.

-Mange af de tilfældige fund ville aldrig i patientens levetid have givet anledning til sygdom. Så i de tilfælde forvandler vi en rask person til en syg med alt, hvad det indebærer af både kirurgi, opfølgning og bekymring hos patienten, siger Edith Nielsen til Dagens Medicin.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.