Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
gammel

Demente har sværere ved at holde balancen end andre ældre.

Foto: Colourbox

 

Skrevet af: Sara-Cirkeline Ertbølle

 

Danske fald

  • I Danmark har 1/3 af alle ældre over 65 år mindst ét fald årligt.
  • I 2010 indløste 18.500 personer mindst én recept på medicin mod demens.
  • 40 procent af alle plejehjemsbeboere er i fast behandling med medicin mod depression.
  • Det kan være meget svært at tolke symptomerne hos demente, fordi de har svært ved at udtrykke sig. Derfor får mange demente medicin mod depression.

    Kilde: Region Sjælland, Ellen Holm og IRF

 

Demente på lykkepiller falder ofte

08. feb. 2012 06.00 Sundhed

Fald er et af de mest alvorlige sundhedsproblemer for ældre. En ny hollandsk undersøgelse viser, at ældre demente, som får medicin mod depression, falder oftere end demente, som ikke er på antidepressiver.

Undersøgelsen viser også, at der er sammenhæng mellem dosis og fald - jo højere dosis, desto større risiko for fald.

For Ellen Holm, overlæge og forskningsleder, geriatrisk afdeling på Roskilde Sygehus, er problemstillingen ikke ny. Selvom hun mener, at den hollandske undersøgelse er et udmærket studie, er det fortsat svært at skelne, om stigningen i fald skyldes, at de demente får medicin mod depression eller dét, at de er deprimerede.

- Teoretisk set kan man godt falde hyppigere på grund af medicinen, da stofferne blandt andet får blodtrykket til at falde. Men vi ved også, at depressive falder oftere end andre, fordi de er mere ukoncentrerede end ikke-deprimerede, siger Ellen Holm.

Udover at depressive ældre falder mere end andre ældre, falder demente også oftere end ikke-demente, fordi de er meget uopmærksomme og ukoncentrerede og tit har mistet evnen til at gøre ting, de før kunne.

- De kan ikke længere finde ud af ting, som de førhen kunne. Pludselig ved de ikke, at de skal dreje rundt, før de sætter sig på stolen, og så falder de," siger Ellen Holm.

Ældres knoglestruktur er væsentlig dårligere end yngre menneskers, og de får derfor lettere brud. Brudene har de efterfølgende svært ved at komme sig over, og dødeligheden efter knoglebrud er høj. Derfor er fald et af de mest alvorlige sundhedsproblemer for ældre.

For den demente kan det være ekstra svært at være indlagt, fordi han ofte ikke forstår, hvorfor han er indlagt.

248 plejehjemsbeboere med demens var med i den hollandske undersøgelse, som varede to år. I gennemsnit faldt de knap tre gange om året. 114 faldt ofte.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Demens > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.