Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: 

 

Vibeke Lunding Gregersen

Vibeke Lunding Gregersen
  • Vibeke Lunding Gregersen er 39 år, uddannet cand. psych. fra Købehavns Universitet og autoriseret af Socialministeriet (Psykolognævnet)
  • Har en videreuddannelse i kognitiv adfærdsterapi og er i gang med specialistuddannelse i psykoterapi.
  • Indehaver af Kognitiv Psykologklinik og Dansk Fobiskole, som er specialiseret i behandling af angsttilstande.
 

Slip af med tandlægeskrækken

28. maj 2011 10.14 Sundhed

Tandlægeskræk - eller odontofobi. Næst efter højdeskræk er det den hyppigste enkeltfobi i Danmark. Omkring 40 procent af danskerne er bange for at gå til tandlægen. Men man kan faktisk godt komme af med skrækken, siger en psykolog og en tandlæge, der har specialiseret sig i tandlægeskræk.

Du kender det sikkert: Håndfladerne bliver klamme, munden bliver tør, og hjertet banker lidt for hurtigt, lige så snart du træder indenfor hos tandlægen. For nogle er følelsen så kraftig, at det har udviklet sig til en egentlig fobi: Tandlægeskræk eller odontofobi.

- De fleste, som lider af tandlægeskræk, har en erfaring i bagagen om, at tandlæger er forbundet med smerte. Og det er jo sådan set rationelt nok, at man bliver angst for noget, man erfaringsmæssigt ved, gør ondt, siger psykolog Vibeke Lunding Gregersen.

Men tandlægeskræk hænger også sammen med, at det er en særligt sårbar situation, man bringer sig selv i, når man kommer hos tandlægen.

- Vores mund er et meget sårbart organ og ved at lade en tandlæge undersøge sin mund, så overgiver man sig til en undersøgelse, som man ikke selv kan se og følge med i, og på den måde mister man en stor grad af kontrol, forklarer hun.

Og hvis man først bliver så bange, at man helt holder op med at komme hos tandlægen, og så starter en ond spiral, som kun gør ondt værre.

- Hvis angsten får én til at udeblive fra tandlægen, ja så får man nogle meget dårlige tænder, og så gør det virkelig ondt næste gang, man kommer hos tandlægen, fordi det er et meget større indgreb, man skal have foretaget. Og på den måde bliver man bekræftet i sin frygt for, at det er smertefuldt at komme hos tandlægen, siger Vibeke Lunding Gregersen.

Lugten er slem
Vibeke Lunding Gregersen understreger, at blandt andet lyde og lugte kan være med til at trigge angsten hos patienter med tandlægeskræk. Lugtesansen er den, der er tættest knyttet til erindringen, så hvis man har en erindring om en smertefuld oplevelse hos en tandlæge, så kan lugten hos tandlægen godt aktivere ens angst.

Det er blandt andet en af de ting, som de har taget til efterretning hos Tandlægerne på Godthåbsvej på Frederiksberg. Det er en tandklinik, hvor man har specialiseret sig i tandlægeskræk. Her har de sørget for, at nellikeolien, som bruges i fyldninger, bliver lukket inde i et særligt skab, så der netop ikke er den karakteristiske lugt af tandlæge.

- Vi gør også meget ud af, at lydene fra den enkelte klinik ikke kan høres i den anden klinik eller ude i venteværelset. Vi har også arbejdet med at gøre venteværelset så lidt klinisk som muligt og sørget for, at der er bløde møbler og en kaffeautomat, så patienterne ikke føler angsten, straks de træder ind af døren, forklarer Katrine Kjær, der har klinikken.

Hun understreger, ligesom psykolog Vibeke Lunding Gregersen, at det psykologiske aspekt er meget vigtigt.

- Vi gør utrolig meget ud af at tale rigtig meget med patienterne om deres angst og spørge ind til, hvad det er, de er bange for, og prøver at aftale os frem til, hvordan vi bedst hjælper dem med at gennemføre behandlingen alligevel.

Man kan slippe af med angsten
Det er nok de færreste, der nogensinde kommer til ligefrem at holde af at komme hos tandlægen, men man kan lære at leve med nødvendigheden af det.

Alfa og omega er god kommunikation og klare aftaler, understreger Vibeke Lunding Gregersen:

- Find en tandlæge, som du har tillid til, eventuelt en som er specialiseret i tandlægeskræk. Og tal så med ham eller hende om de tanker, du gør dig om behandlingen, og hvad det er, du er bange for.

- Det er meget vigtigt, at tandlægen giver sig tid til at forklare meget grundigt og præcist, hvad behandlingen går ud på, og hvordan den foregår. Og så skal man aftale med sin tandlæge, præcist hvordan han eller hun går frem. Det kan være en god ide at gå gradvist til værks. Første gang skal man måske bare have præsenteret instrumenterne, næste gang kan man så måske få en tandrensning, måske mens man selv følger med i et spejl. Og næste gang en mere vidtgående behandling. Men det er vigtigt, at ALT, hvad der foregår, er AFTALT på forhånd, så man ikke bliver overrasket. Aftal eventuelt, at tandlægen skal holde en pause, hvis man siger en lyd eller rejser hånden.

Men når man så har fået taget hul på at gå til tandlægen, så er det vigtigt at bevare en regelmæssighed.

- Så skal man komme med meget jævne mellemrum og få lavet små ukomplicerede ting, der ikke gør ondt, så man kan få ændret katastrofeforestillingerne om det at gå til tandlægen.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Depression og angst > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.