Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Opdag gigten i tide

09. jun. 2009 10.57 Sundhed

Hører du til dem, der går rundt og tror, at leddegigt er forbeholdt ældre mennesker, så kan du godt tro om igen. Leddegigt rammer også unge mennesker - og det vil landets gigtlæger nu sætte fokus på.

Gør det ondt i ryggen, når du vågner om morgenen? Værker dine fingerled eller har du hævelser og ømhed i knæ eller ryg, så kan det være symptom på leddegigt. Men måske har tanken aldrig strejfet dig. Nu får du muligheden for at finde ud af, om dine symptomer måske skyldes leddegigt, der peger i den retning.

Danske gigtlæger lancerer i denne uge en test, så du kan finde ud af, om du har leddegigt. Og netop i denne uge er godt 13.000 gigtlæger fra hele verden samlet i København til den store internationale gigtkonference, EULAR. Danske gigtlæger har valgt netop denne begivenhed til at sætte fokus på leddegigt. De skønner, at 100.000 danskere lider af enten leddegigt, gigt i rygsøjlen eller børnegigt, og lægerne skønner, at en tredjedel af denne patientgruppe slet ikke ved, at de har gigt.

Yngre patienter

For rigtig mange mennesker er gigt en sygdom, man forbinder med alderdom og slitage. Og ikke en sygdom, man også kan få som ung. Men det kan man altså:

  - Det er langt fra alle der kender forskel på leddegigt og slidgigt, forklarer formanden for Dansk Rheumatologisk Selskab,  Berit Schiøttz-Christensen, og hun supplerer:

  - Leddegigt er en immunsygdom, det vil sige en sygdom, hvor immunsystemet er for aktivt og angriber leddene indefra og medfører skade på leddene - hvis de ikke behandles. Slidgigt er følger efter belastning gennem mange år.

Leddegigt opstår ofte blandt yngre, og det er også en mindre patientgruppe. Og det er formentlig derfor de fleste forbinder gigt med slidgigt og derved ældre mennesker. De tænker ikke umiddelbart, at ledsmerter og hævelse kan skyldes leddegigt.

Kend symptomerne

Man skal være ekstra opmærksom, hvis der er leddegigt i familien, for der er en arvelig tendens. Men der er en række symptomer, der er værd at kende:

  - Hvis man har symptomer, hævede led og smerter, stivhed i hænder og lænde-ryg om morgenen og har smerterne stået på gennem længere tid, så er det en god idé at gennemgå gigttesten, eller at søge læge for at blive undersøgt yderligere, forklarer Berit Schiøttz-Christensen.

Behandlingen af leddegigt er en kombination af medicin, træning og eventuelt hjælp til at passe sit arbejde. Men selvom behandlingen har til formål at give patienten øget livskvalitet, så er den ikke uden bivirkninger:

  - Der er flere typer medicin, dels smertestillende, som man kender som gigtmedicin. Det er stoffer, der dæmper hævelsen og de akutte smerter, men de virker ikke på selve gigtsygdommen. Disse stoffer kan medføre mavesmerter, og de langsigtede gigtmidler kan påvirke immunsystemet på forskellig vis.

  - Der er stoffer i gigtmedicinen, som har været anvendt gennem mange år, og der er nyere stoffer som anvendes ved svære tilfælde af gigt. Alle stoffer, der påvirker immunsystemet kan medføre øget betændelsesrisiko, men de der bliver behandlet med disse stoffer følges tæt af gigtlæger, der er meget opmærksomme på bivirkningerne, forklarer Berit Schiøttz-Christensen.

  Er børns symptomer på leddegigt de samme som hos voksne?
  - Børn har også ledsmerter og hævelse samt stivhed om morgenen, men ofte er deres klager, at de ikke kan lege som de plejer. Eller det gør ondt i forbindelse med deres sport - hvis de for eksempel ikke kan spille fodbold som de plejer.

 

Leddegigt, rygsøjlegigt og børnegigt skal opdages tidligt

Symptomerne er typisk smerter, hævelser og ømhed i led eller ryg. Jo tidligere ledde-, rygsøjle- og børnegigt opdages, jo mere effektivt kan sygdommen behandles. Opdages sygdommen tidligt og behandles effektivt, kan patienterne leve et bedre liv bl.a. med længere tilknytning til arbejdsmarkedet. Tidligere endte mange patienter i kørestol, men nu kan de faktisk leve et aktivt liv i mange år.

Desværre går patienterne i flere måneder eller år uden at blive diagnosticeret. For børnegigt er det fire til fem måneder  –  for nogle måske op til et år, for rygsøjlegigt er det op til 7 til 10 år.

Test om du eller dit barn har gigt

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Gigt > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.