Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
Børste tænder

Husk at børste tænder - også for hjertets skyld.

Foto: colourbox.com

 

Skrevet af: Britta Weyer, læge og journalist

 

Børst tænder - også for hjertets skyld

31. maj 2010 10.00 Sundhed

Mennesker med dårlig mundhygiejne får oftere hjertesygdomme end de, der børster tænder regelmæssigt, viser en ny, engelsk forskning. Forklaringen kan ligge i kroppens svar på betændelse.

Karius og Baktus udgør måske en større trussel mod vores helbred, end vi var klar over. Der er i al fald god grund til at overhøre deres bønfaldelser om at lade være med børste tænder - ikke blot for at holde tænderne fri for huller, men også for at holde hjertet sundt. Engelske forskere har vist påvist en tydelig sammenhæng mellem god tandhygiejne og en lavere risiko for hjertesygdom.

Spørgsmål om børstning
Som led i en storstilet sundhedsmonitorering udspørges et repræsentativt udvalg af skotter med jævne mellemrum om deres helbred, livsstil og sundhedsadfærd. I den forbindelse svarede knap 12.000 mænd og kvinder over 35 år i 1995, 1998 og i 2003 også på spørgsmål om deres mundhygiejne, blandt andet om hvor ofte de børster tænder og hvor tit de går til tandlæge.

62 procent af dem svarede, at de gik til tandlæge hvert halve år og 71 procent rapporterede, at de børstede tænder to gange om dagen. Forskere fra London Universitets afdeling for epidemiologi og folkesundhed sammenholdt svarene om mundhygiejnen med oplysninger om deltagernes helbred og sociale forhold, især med faktorer, der øger risikoen for hjertesygdomme, så som overvægt, rygning eller arvelige sygdomme.

Derefter undersøgte forskerne, hvor mange og hvem af deltagerne, der sidenhen havde fået konstateret hjertesygdomme, som for eksempel blodprop i hjertet, kransåreforsnævringer eller hjertesvigt.
Selv efter hensyntagen til de andre risikofaktorer, fandt forskerne en 70 procent større risiko for hjertesygdomme hos de, der ikke børstede tænder, sammenlignet med de, der børstede tænder to gange dagligt.

Betændelse i kroppen
Forklaringen på deres fund kunne, ifølge forskerne, hænge sammen med kroppens betændelsesreaktioner. De senere år har det vist sig, at betændelsesceller ser ud til at spille en væsentlig rolle for udviklingen af åreforkalkning. Samtidig ved man, at dårlig mundhygiejne fører til tandkødsbetændelse, som også kan brede sig til knoglevævet omkring tandrødderne.

Forskerne foreslår, at en sådan langvarig betændelse i mundhulen kan starte en afværgereaktion i kroppen, som også kunne have betydning for opståen af åreforkalkning.
I blodprøver fra deltagerne undersøgte forskerne bestemte proteiner, CRP og fibrinogen, som giver et mål for graden af betændelsesreaktion i kroppen. De fandt, at begge proteiner var forhøjede hos de af deltagerne, der kun børstede tænder sjældent, i modsætning til de, der børstede tænder dagligt.

Forskerne understreger, at deres resultater ikke beviser, at dårlig mundhygiejne er en direkte årsag til hjertesygdom, men blot dokumenterer sammenhængen. Årsagerne må undersøges nærmere i fremtidig forskning, siger de.
Undersøgelsen er offentliggjort i British Medical Journal.

 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Hjertet > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.