Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
solbader

HPV og hormoner har sammenhæng med udvikling af hudkræft, viser nye undersøgelser.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Flere årsager til hudkræft

14. mar. 2012 15.50 Sundhed

Antallet af danskere, der rammes af hudkræft, er steget eksplosivt gennem de seneste årtier. Den altdominerende årsag er for meget UV-stråling fra sol og solarier, men også andre faktorer ser ud til at kunne spille ind.

To nye undersøgelser fra Kræftens Bekæmpelse viser, at også HPV-infektion og hormonbehandling i forbindelse med overgangsalderen kan være en medvirkende årsag til almindelig hudkræft.

For meget UV-stråling fra sol og solarier er årsagen til langt de fleste tilfælde af almindelig hudkræft. Men når forekomsten af hudkræft stiger så voldsomt, er det interessant at undersøge, om også andre kendte risikofaktorer kan have en betydning. Og det kan de tilsyneladende, fremgår det af to undersøgelser offentliggjort i henholdsvis Cancer Causes Control og Ugeskrift for Læger. Både hormonbehandlinger og HPV-virus ser ud til at øge risikoen for hudkræft.

Ifølge læge og forsker Fatima Birch-Johansen, der står bag artiklerne, er solen en så altoverskyggende årsag til hudkræft, at der har været meget lille interesse for at kigge på andre mulige risikofaktorer. Men det er ofte flere omstændigheder, der fører til kræft, og sådan kan det altså også være med hudkræft.

-Det er første gang, at sammenhængen mellem hudkræft og hormoner bliver undersøgt, og vi kan se, at hormonbehandlinger i forbindelse med overgangsalder øger risikoen for hudkræft, siger Fatima Birch-Johansen, der har lavet undersøgelserne som en del af en ph.d. afhandling fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, enhed for Virus, Livsstil og Gener.

Mere præcist viser undersøgelsen en 15 procent øget risiko for basalcellekræft, hvis man tager hormoner mod overgangsalderen. Basalcellekræft er den mest almindelig og mest godartede form for hudkræft. For pladecellekræft, som i sjældne tilfælde kan være livstruende, øges risikoen med 35 procent, for hver femårigperiode, man tager hormoner. Formentlig er det østrogenerne i hormonbehandlingen, som virker i en synergieffekt med UV-stråling.

Også HPV ser ud til at kunne have en sammenhæng med hudkræft. HPV er en række vira, hvoraf de fleste smitter via seksuel kontakt, men der er også andre HPV-typer, der er særligt forekommende på huden.

Resultaterne bygger på data fra knap 30.000 danske kvinder.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.