Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
sygt barn

Ny undersøgelse viser, at det er godt for både kræftsyge børn og deres familie at få behandling i hjemmet og på den led spare mange besøg på sygehus.

Foto: Colourbox

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Læs også

 

Kræftsyge børn behandles i hjemmet

23. mar. 2012 06.00 Sundhed

Siden februar 2010 har Rigshospitalets børnekræftafdeling tilbudt at behandle børn med kræft i deres eget hjem. Ordningen er nu evalueret i et ph.d.-projekt af sygeplejerske Helena Hansson, og der er lovende resultater.
 
Intentionen var at lette familien for nogle af de daglige belastninger hospitalsbesøgene indebærer, og skabe en større fleksibilitet både for familierne og afdelingen. Ph.d.-en viser, at det er lykkedes. Tilmed uden at øge udgifterne eller slække på sikkerheden.

-Det er en belastning for hele familien, ikke bare for det syge barn, men også for forældre og øvrige søskende. Man skal huske på, at behandlinger i hjemmet udgør 20 behandlinger ud af måske 200 behandlinger i et langt forløb på flere år, forklarer Helena Hansson.

Høj tilfredshed
Tilfredsheden med hjemmebesøg blandt familierne var i forskningsprojektet høj og alle 51 involverede familier foretrak et hjemmebesøg frem for et hospitalsbesøg. Både børn og forældre følte sig trygge ved at få behandling hjemme.

-Det er ikke komplicerede behandlinger, man foretager i hjemmet, men det er de besøg, hvor barnet skal have eksempelvis intravenøs kemo, antibiotika eller have taget blodprøver. Børnene har jo allerede indopereret en plastikslange til bla. disse behandlinger.

-Jeg kan også godt forstå, at det er en lettelse for familien, at man ikke skal have et meget sygt barn, måske med kvalme, med ud i bilen for at køre til hospitalet for at få taget en blodprøve - man sparer en tur på mange timer. I hjemmet  tager det måske bare fem minutter, forklarer Helena Hansson.

Individuelle behov
Ordningen er ikke dyrere, men heller ikke besparende. Det er de erfarne børnekræft-sygeplejersker, der tager sig af hjemmebehandlingen, og ved at tilrettelægge regelmæssige konsultationer på afdelingen ved en børnekræftlæge.

Forskningen viser, at hjemmebehandlingen kan imødekomme individuelle behov hos familierne, således at de i højere grad kan bevare deres familieliv som vanligt og nedsætte niveauet af stress.
 
Børn med kræft gennemgår i dag en meget intensiv behandling med mange indlæggelser og hyppige kontrolbesøg. Barnet og en af forældrene kan derfor være nødt til at være på hospitalet flere dage om ugen det første halve år efter at barnet har fået diagnosen.'

Indtil videre er Rigshospitalet det eneste sted, hvor man praktiserer denne form for hjemmebehandling af kræftsyge børn, men Helena Hansson er overbevist om, at det vil vinde indpas i resten af landet. 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.