Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
ryger

Der er stadig for mange kvinder, der ryger, mener forskningschef i Kræftens Bekæmpelse.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Danske kvinder pulser sig til døde

22. mar. 2012 11.30 Sundhed

Mere end en femtedel af dødsfaldene blandt danske kvinder skyldes rygning. Kun i tre lande er tobak skyld i en større andel af dødsfaldene blandt kvinder, viser et helt nyt verdensomspændende Tobaksatlas.

Hjerteanfald, blodprop, hjerneblødning, KOL, astma, diabetes. Listen over alvorlige og potentielt dødelige sygdomme, som rygning kan være skyld i, er lang, og danske kvinder rammes hyppigere end kvinder i de fleste andre lande af de sygdomme.

Hele 21,4 procent af dødsfaldene blandt danske kvinder skyldtes rygning i 2004, og det overgås kun af Maldiverne, USA og Irland. Det viser en opdatering af et Tobaksatlas, som American Cancer Society og World Lung Foundation har lavet med et hav af verdensomspændende data om forskellige aspekter af tobakkens indflydelse og konsekvenser.

- Det, vi ser, er regningen for, at danske kvinder i flere årtier har været helt fremme i skoene med at ryge, og det er blandt andet kræftsygdomme, som nu viser sig i stor stil efter de mange år med rygning. De rygerelaterede kræftsygdomme er domineret af kræft i lungerne hvor de fleste er svære at kurere, men også blandt de andre rygerelaterede kræftsygdomme er der ofte færre, der overlever end efter andre kræftsygdomme, hvor rygning ikke spiller en rolle, siger overlæge Hans Storm, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse

Faldet i kvindelige rygere er mindre
Da danske kvinders rygevaner toppede omkring 1970, var det næsten halvdelen, der røg. Helt frem til ca. 1990 var der over 40 pct. af kvinderne, der røg, og i dag er andelen faldet til 24 pct. Til sammenligning ryger cirka 17 pct. af de amerikanske kvinder.

Tallene for andelen af tobaksrelaterede dødsfald i tobaksatlasset stammer fra 2004, men det ser formentlig ikke meget anderledes ud i dag, vurderer Hans Storm:

-Der er ikke sket den store ændring i forhold til 2004, for der er stadig alt for mange danske kvinder, der ryger. Faldet i andelen af kvindelige rygere sker senere end faldet hos mændene hvor rygning dog var mere udbredt. Når det gælder lungekræft, så ser vi stadig, at antallet stiger lidt blandt kvinder, mens det i en årrække er faldet blandt danske mænd, siger Hans Storm.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.