Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
nyfødt, spædbarn, baby

Fostret efterlader nogle af sine celler i moderens blod længe efter fødslen. Og det kan måske afværge brystkræft hos moderen.

© colourbox

 

Redigeret af: 

 

Fosterceller holder brystkræft væk

03. maj 2012 06.02 Sundhed

Mor og barn deler ikke bare gener – de deler også celler. I alle graviditeter ender små mængder af fostrets celler i moderens krop, hvor de kan overleve i årtier efter fødslen. Nu viser det sig, at cellerne har stor betydning for moderens helbred.

Mødre med spor efter celler fra fostret har tre gange lavere risiko for at udvikle brystkræft sammenlignet med andre kvinder. Til gengæld er deres risiko for at få tyktarmskræft fire gange så stor.

- Begge fund er stærke og synes ikke at kunne tilskrives andre faktorer. Cellerne har tilsyneladende en markant beskyttende effekt i forhold til brystkræft og det modsatte for tyktarmskræft, siger Mads Kamper-Jørgensen til videnskab.dk.

Han har sammen med kolleger fra Kræftens Bekæmpelse, Statens Serum Institut,
Rigshospitalet, Københavns Universitet og University of Washington gennemført studiet ved
Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet på basis af den store befolkningsundersøgelse ”Kost, kræft og helbred” for raske kvinder og mænd mellem 50 og 64 år, som blev gennemført i årene 1993 til 1997.

Fosterceller påvirker moderens helbred
Man har længe haft en idé om, at det, at det sænker risikoen for at få brystkræft at få et barn, men har manglet den videnskabelige dokumentation for, at det rent faktisk hænger sådan sammen.

Der kom skred i sagerne, da man for nylig fandt ud af, at celler fra fosteret kan overleve i moderen i årevis efter fødslen.

Udfordringen er at skelne moderens celler fra fostrets. De eneste fosterceller, som forskerne rent teknisk er i stand til at skelne fra moderens egne celler, er indtil videre celler fra drengebørn.

De bærer nemlig alle et y-kromosom, som tydeligt adskiller sig fra moderens x-kromosomer, og disse celler kan man finde frem til ved hjælp af en simpel blodprøve.

- Kvinder, der havde celler med drengefostrets y-kromosom i deres blod, havde tre gange lavere risiko for at få brystkræft. Cellerne fra drengefostre ser altså ud til at have en stærk beskyttende effekt. For tyktarmskræft var det lige omvendt, siger Mads Kamper-Jørgensen.

Et bedre immunsystem
Forskerne ved ikke med sikkerhed, hvad det er for en mekanisme, der gør, at fostercellerne i moderens krop har den konsekvens.

- Men vores gæt er, at fostercellerne øger moderens immunovervågning af kroppen. Den reducerede risiko for brystkræft kan skyldes, at hendes immunsystem hurtigere opdager og bekæmper kræft i brystet. Den øgede risiko for tyktarmskræft, derimod, kan skyldes en
overreaktion der giver betændelse i tyktarmen, hvilket øger risikoen for tyktarmskræft, siger han.

Forskerne har kun undersøgt effekten af fosterceller fra drengebørn – men deres forventning er, at celler fra pigefostre har samme effekt.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.