Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
rødhåret

Mennesker med rødt hår er mest udsat i solen. Det vil dansk forsker nu finde forklaringen på.

Foto: Colourbox

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Hvorfor rammes rødhårede oftest af hudkræft?

24. maj 2012 10.00 Sundhed

Vi elsker at solbade, også selvom vi ved, at den sol, vi elsker, kan give alvorlige skader og i yderste konsekvens livsfarlig kræft: Flere og flere mennesker får kræft i huden, fordi de bliver forbrændte og solskoldede for mange gange. Alene i 2011 blev 15.000 danskere diagnosticeret med kræft i huden.

-Mange bliver overraskede over, at de på en sommerdag faktisk kun kan være ude i solen i 30–35 minutter uden solcreme, hvis de vil undgå skader i huden. Forskning viser, at man har en øget risiko for at få hudkræft, hvis man har en følsom hudtype, der hurtigt bliver forbrændt, siger Catharina Lerche, der er forsker på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling til Videnskab.dk.

I et postdoc-projekt, støttet af Det Frie Forskningsråd, har hun sat sig for at komme en forklaring nærmere på den type hudkræft, der først viser sig i et modermærke, som skifter farve eller form.

Rødhårede er mest udsatte
-Vi ved, at rødhårede med fregner er mest udsatte, men vi ved ikke nok om hvorfor, siger Catharina Lerche videre.

Pigment er en slags farvestof, som også kaldes melanin. Alle mennesker har to forskellige slags melanin i huden: Den ene slags kaldes pheomelanin og er rødgul, den anden type er sort

Når man er ude i solen, er folk med rødt hår og fregner storproducenter af den rødgule melanin. Derfor bliver de ofte røde og skoldede om sommeren, hvis de ikke bruger solcreme. Mørke mennesker danner mest af det sorte melanin, og deres hud bliver derfor hurtigere brun.

Forskerne har en teori om, at især rødhårede får modermærkekræft, fordi den rødgule pheomelanin, som deres celler producerer, danner skadelige kræftfremkaldende stoffer, når den bliver udsat for solens stråler.

-Måske danner den lyse, rødlige hud skadelige stoffer, når den bliver eksponeret for solens stråler. Det håber jeg, at jeg kan finde ud af ved at bestråle forsøgspersonernes hud med UV. På den måde kan jeg se, om deres huds rødgule melanin danner frie iltradikaler, som giver huden DNA-skader, forklarer forskeren til Videnskab.dk.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.