Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© colourbox.com

 

Skrevet af: Helle Falborg, journalist, Kræftens Bekæmpelse

 

Ingefær mindsker kvalme ved kemo

28. jul. 2009 09.22 Opdat.: 28. jul. 2009 09.23

Kræftpatienter, der har oplevet kvalme i forbindelse med kemobehandling, kan måske have gavn af at spise tabletter med ingefær, viser ny amerikansk undersøgelse.

644 kræftpatienter – fortrinsvis kvinder med brystkræft – der alle havde oplevet at få kvalme i forbindelse med kemobehandling, var med i undersøgelsen, der blev fremlagt på en årlig international kongres arrangeret af sammenslutningen af amerikanske kræftlæger ASCO.
Tabletter med tørret, knust ingefær viste sig at virke kvalmenedsættende hos patienter, der fik kemoterapi.

Patienterne blev ved lodtrækning delt op i fire grupper. En gruppe fik en daglig dosis med 0,5 milligram tørret ingefær, en gruppe fik 1 milligram, en gruppe fik 1,5 milligram og en gruppe fik placebo – altså tabletterne uden ingefær. Patienterne startede med at tage tabletterne tre dage før næste kemobehandling.

De skulle angive niveauet af deres kvalme på en skala fra 1 – 7, og de patienter, der fik ingefærpiller oplevede, at deres kvalme var væsentligt lavere, når de fik ingefær, end da de ikke gjorde. Den største effekt sås hos de patienter, der fik 0,5 og 1 milligram ingefær.

-Det er interessant, at der var en effekt ved den lave koncentration. Det betyder, at man måske kan have glæde af at bruge ingefær i sin kost op til og i den periode, man er i kemobehandling, siger bromatolog og ph.d., Christine Paludan-Müller fra Kræftens Bekæmpelses patientstøtteafdeling

Ingefærpillerne havde ingen effekt på opkastninger efter kemobehandlingen, men forskerne vurderer, at det skyldes, at der samtidig blev givet effektiv medicin mod opkastning (5-HT3 receptor antagonister) til patienter i alle fire grupper. Ifølge forskerne er det vigtigt, at ingefæren tages før kemobehandlingen starter – i en anden undersøgelse offentliggjort for nylig var der ingen effekt af ingefær mod kvalme, snarere tværtimod. Det kan skyldes, at ingefærtabletterne blev givet samtidig med kemobehandlingen og ikke på forhånd, som i den nye undersøgelse.

Undersøgelsen var støttet af det amerikanske National Cancer Instiute og blev fremlagt af ph.d. Julie L. Ryan fra University of Rochester Medical Center.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.