Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Skrevet af: Peter Qvortrup Geisling

 

Fuck Cancer

fuckcancer.dk
I januar 2009 fik kost- og motionsekspert Chris MacDonalds far Cal konstateret kræft i spiserøret.

Chris MacDonald besluttede sig for at hjælpe sin far med at give kræftsygdommen kamp til stregen.

Se dokumentarudsendelsen 'Fuck Cancer' om Cals kamp mod kræften på DR2 søndag kl. 21.50.

Læs meget mere på fuckcancer.dk

 

Kræft i spiserøret

Spiserøret er et cirka 25 centimeter langt elastisk rør med en indvendig diameter på cirka to centimeter.

Det begynder i bunden af svælget, løber gennem brystkassen, passerer mellemgulvet og fortsætter ned i mavesækken.

Spiserøret hedder esophagus på latin.

Læs meget mere om kræft i spiserøret - og også om forsøgsbehandling - på cancer.dk

 

Flere får kræft i spiserøret

25. apr. 2010 08.00 Sundhed Opdat.: 25. apr. 2010 12.00

Kræft i spiserøret begynder som forandringer i celler i spiserørets slimhinde. Efterhånden dannes en knude, der kan virke som en forsnævring på spiserøret; ofte vil der også være et sår. Flere end 400 danskere får hvert år konstateret kræft i spiserøret. Sygdommen er mest almindelig hos mænd, og i 3/4 af tilfældene er der tale om mennesker over 60 år. Hos cirka hver anden er canceren lokaliseret til den nederste tredjedel af spiserøret.

Der er flere former for kræft i spiserøret alt efter hvilke celler, sygdommen er begyndt i. Nogle af disse kræftformer ses oftere hos rygere, og især hvis der samtidigt har været et stort alkoholforbrug. Sygdommen optræder også hyppigere hos overvægtige og i tilfælde, hvor personen har fået dybe ætsninger af spiserørets slimhinde tidligere i livet.

Kronisk irritation af spiserørets slimhinde, som man ser det ved forstyrrelser af lukkemusklen nederst i spiserøret, øger også risikoen for denne kræftform. Måske spiller forskellige spisevaner også en rolle, for der er store forskelle i forekomsten af denne sygdom rundt om i verden. Sygdommen er mest almindelig i Kina, Japan, visse dele af Rusland, Sydafrika, Iran og Irak.

Flere får kræft i spiserøret
Kræft i overgangen mellem mavesæk og spiserør er den hurtigst voksende kræftform i USA. Antallet af tilfælde er firedoblet i perioden 1978 til 1998, og en fordobling i antallet er set i Danmark i det samme tidsrum. Tobak, alkohol og tilbageløb af mavesyre - måske på grund af overvægt - menes at forklare stigningen.

Det første symptom på sygdommen er næsten altid synkebesvær. I første omgang har man svært ved at synke fast føde, men senere er der også problemer, når man eksempelvis drikker vand. Der er en fornemmelse af, at maden stopper op bag brystbenet, og måske gør det også ondt, når man synker. Efterfølgende taber patienten sig. Smerter på grund af vækst ind i andre organer kommer først som noget af det sidste. Hæshed kan også godt dukke op, hvis kræftknuden vokser ind i den nerve, der styrer strubens muskler. I de fleste tilfælde vil der går flere måneder fra de første symptomer til, at man kontakter lægen.

Diagnosen stilles
Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse, hvor lægen tager prøver fra mistænkelige områder i spiserøret og mavesækken; eksempelvis fra sår eller forsnævringer. Er der tegn på kræft, får patienten også lavet en indvendig ultralydsundersøgelse eller en CT-scanning, der vil kunne fortælle, om kræftsygdommen har bredt sig. I særlige tilfælde laves også kikkertundersøgelser af luftvejene og bughulen.

Kræft i spiserøret opdeles i fire stadier alt efter hvor meget, sygdommen har bredt sig. I stadium 1 sidder kræftsygdommen kun i spiserørets slimhinde, mens canceren i stadium 4 har spredt sig til fjerntliggende lymfeknuder og andre organer. Det er oftest patienter med kræft i stadium 1 til 3, der vil blive tilbudt operation.

Nogle helbredes ved en operation
Hvis man skal helbredes for kræft i spiserøret, er behandlingen en operation eller strålebehandling. Det er kun hos cirka 1/3, hvor det er muligt at operere, fordi kræftsygdommen ofte har bredt sig på diagnosetidspunktet. Valget mellem operation og kemoterapi afhænger af, hvor udbredt kræftsygdommen er og af patientens almene tilstand.

Operation er standardbehandlingen, og målet er at fjerne kræftknuden. Kirurgen fjerner en del af spiserøret og ofte også den øverste del af mavesækken. Den øverste sunde del af spiserøret bliver herefter forbundet med den sunde del af mavesækken. Ved operationen får man også fjernet lymfeknuder omkring spiserøret; lymfeknuderne undersøges efterfølgende for kræftceller. Hvis al kræftsygdom vurderes at være fjernet, får man ingen efterbehandling.

I nogle tilfælde forsøger man inden operationen at få kræftknuden til at skrumpe ved først at give kemoterapi og strålebehandling. Hvis patienten er i den situation, at kræftknuden ikke kan opereres væk, kan der være mulighed for helbredelse med strålebehandling alene. Kemoterapi, der er cellegifte, gives sammen med anden behandling og har sjældent nogen kraftig virkning på kræft i spiserøret, men kemoterapi kan i nogle tilfælde holde sygdommen i ro.

Fuck Cancer
I DR2´s program Fuck Cancer følger vi Chris MacDonalds far, Cal, og hans kamp mod kræft i spiserøret. Hos Cal ses en meget positiv effekt af kemoterapien. Jeg har ikke set så kraftig virkning af kemoterapi mod kræft i spiserøret før.

Hvis kræftsygdommen i spiserøret ikke kan fjernes helt, fordi den enten sidder et sted, hvor man ikke kan fjerne alt - eller har spredt sig i kroppen - er der stadig mulighed for lindrende behandling, hvor formålet især er at mindske synkebesværet. Der kan være tale om strålebehandling, laserbehandling, fotodynamisk terapi eller en stent, der er et lille selvudvidende rør, der holder den forsnævrede del af spiserøret åbent.

Der er altid håb
Kræft i spiserøret er en alvorlig sygdom. Mindre end 10 procent lever og har det godt efter fem år. Den væsentligste forklaring er, at sygdommen har bredt sig inden, man får stillet diagnosen.

Nogle af ovenstående fakta kan virke nedslående på mennesker med sygdommen tæt på, men der er lige så mange forskellige sygdomsforløb, som der er mennesker. En del personer med kræft i spiserøret har forløb, der ikke lige passer ind i statistikkerne.

De fleste med kræft i spiserøret taber sig meget. Man mister både fedtdepoter og protein, og det er vigtigt med en nærende kost for at have så megen modstandskræft som muligt.


Bemærk: Denne artikel er skrevet til personer, der gerne vil vide mere om sygdommen, men hvis du har den tæt på, bør du gå ind på cancer.dk og læse mere under "kræft i spiserøret". Der findes en langt mere detaljeret beskrivelse af sygdommen og dens behandling.

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.