Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
mobil telefoni

Tal trygt i mobil, det giver ikke øget risiko for kræft i hjernen, viser undersøgelse.

Foto: Colourbox.com

 

Redigeret af: Dorthe Boss Kyhn

 

Mobilen giver ikke øget risiko for kræft

17. maj 2010 17.00 Sundhed

Et par opkald - eller helt op til gennemsnitligt mindst 30 minutters mobilsnak hver eneste dag i 10 år giver ingen øget risiko for kræft i hjernen. Det er nu afklaret med afslutningen af en stor, længe ventet international undersøgelse. Når det gælder mennesker, der taler langt mere og ikke bruger håndfrit sæt, er resultatet dog uklart.

Brug af mobiltelefon i 10 år eller mere giver generelt ingen øget risiko for de to hyppigste typer kræft i hjernen, gliom og meningiom.

Det er konklusionen af den længe ventede internationale mobiltelefonundersøgelse, Interphone, som er koordineret af WHOs kræftforskningsinsitut IARC. Den er gennemført i samarbejde mellem 13 lande. Undersøgelsen er den første store undersøgelse, der kan give svar på, om langtidsbrug (mindst 10 år) er forbundet med flere tilfælde af hjernekræft. Undersøgelsen offentliggøres i dag (tirsdag) i International Journal of Epidemiology.

Undersøgelsen har set på brugen af mobiltelefon blandt mere end 5000 patienter med en af de to typer kræft og sammenlignet det med lidt flere raske mennesker i en kontrolgruppe.

-Hvis der overhovedet er en øget risiko ved lang tids brug af mobiltelefon, så er det i hvert fald ikke en stærkt øget risiko. Vi kan udelukke, at normal brug af mobiltelefoni giver øget risiko for kræft. Storbrugere er den eneste gruppe, det er interessant at forske mere i for fremtiden. Dem, der bruger mobiltelefonen meget ofte hver dag uden at tage forholdsregler i form af håndfrit sæt, siger professor, dr. med. Christoffer Johansen, der er en af de forskere fra Kræftens Bekæmpelse, der har deltaget i undersøgelsen.

Usikkerhed om storbrugere
Selv om konklusionen er ingen øget risiko, efterlader Interphone undersøgelsen stadig et spørgsmålstegn, når det gælder dem, der taler allermest. For blandt de 10 procent, der angav at have talt mest i mobiltelefon var der en let øget risiko. Bundgrænsen for denne gruppe var et forbrug, der svarer til at have talt mindst 30 minutter i mobiltelefon hver eneste dag i 10 år. De fleste i gruppen angav dog at have talt i flere timer hver dag. Forskerne konkluderer, at der er så mange muligheder for, at dette er en fejl, at det bør undersøges nærmere, før man kan sige, at risikoen i virkeligheden er øget.

-Vi har samlet vores resultater i de skandinaviske lande, og her ser vi ingen ekstra tilfælde af hjernekræft blandt storbrugerne. Der er mange mulige forklaringer - blandt andet, at man kan huske forkert, når man har fået hjernekræft og bliver bedt om at huske, hvor meget man har talt i mobiltelefon. For eksempel har nogle brugere oplyst, at de har talt i mobiltelefon i mere end 10 timer dagligt over en 10-årig periode, forklarer en anden af forfatterne, afdelingsleder i Kræftens Bekæmpelse, ph.d., Joachim Schüz.

Mere forskning i langtidsbrug
Han understreger, at Interphone-undersøgelsen ikke giver det endelige svar om mobiltelefoni og kræftrisiko. Derfor er blandt andre Kræftens Bekæmpelse også med i endnu et stort forskningssamarbejde, COSMOS. På www.cancer.dk/cosmos kan alle danskere melde sig til denne undersøgelse, der vil gå i detaljer med kræftrisikoen hos langtidsbrugere. Det bliver også det første større studie, der undersøger andre lidelser end kræft, rækkende fra hovedpine til demens og hjertekarsygdomme. Samtidig er der en stor nordisk undersøgelse i gang om børns mobilbrug og risikoen for hjernekræft.

Foreløbig vil resultaterne af Interphone formentlig sætte gang i politiske diskussioner verden over, for de har været ventet med spænding. Men herhjemme giver undersøgelsen ikke grund til at ændre anbefalinger.

-Den danske regering har som de fleste andre europæiske regeringer sagt: Brug headset. Børn bør ikke tale i mobiltelefoner, og mobiltelefonen bør kun bruges til nødvendige beskeder, og den her undersøgelse giver ingen grund til at ændre på de anbefalinger, siger Christoffer Johansen.

 

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.