Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Spis mere frugt og grønt og mindre kød, lyder et af forebyggelsesrådene.

© colourbox

 

Redigeret af: Sanne Strøh Andersen

 

10 gode råd til at undgå kræft

24. mar. 2011 10.03 Sundhed

Mange former for kræft opstår, uden at vi kender årsagen. Der er sjældent en entydig sammenhæng mellem risikofaktorer og forekomsten af kræft. Og kræft opstår på baggrund af et uheldigt samspil af mange faktorer.

Alligevel kan mange tilfælde af kræft undgås, hvis vi følger de europæiske kræftråd. De er baseret på store, velgennemførte undersøgelser og indeholder konkrete råd til, hvad du selv kan gøre. Her er de ti vigtigste ting, som er med til at forebygge kræft:

Lad være med at ryge
Undersøgelser viser, at tobak er den vigtigste kræftfremkaldende faktor i vores omgivelser.
Røg giver lungekræft, men tobaksrygning spiller også en væsentlig rolle for udviklingen af kræft i mange andre organer. Lungekræft kræver flere dødsfald end nogen anden kræftform, da kun ca. 5 procent kan helbredes. I Danmark får ca. 4000 personer lungekræft om året, og 90 procent af patienterne har været aktive rygere.

Tobaksrygning øger også kræftrisikoen i bl.a. mund, svælg, strube, spiserør, urinblære, bugspytkirtel, nyre, mavesæk og livmoderhals.

Undgå passiv rygning
Passiv rygning er kræftfremkaldende og klassificeret i samme faregruppe som asbest af WHOs kræft-forskningscenter. Hverken børn eller voksne kan tåle at opholde sig i rum, hvor der ryges eller har været røget.

Undgå overvægt
Mennesker med overvægt får lettere kræft, ligesom det også er sværere at behandle kræft, hvis man er overvægtig.

Drik mindre alkohol - max. en genstand om dagen for kvinder og to for mænd.
Alkohol øger risikoen for at få brystkræft og kræft i mundhule, svælg, strubehoved, spiserør, tarm og lever.

Undgå kræftfremkaldende stoffer i omgivelserne og arbejdsmiljøet
For at forebygge kræft gennem et bedre miljø, er det vigtigt at beskytte sig mod kræftfremkaldende stoffer i arbejdsmiljøet, men der findes også naturligt forekommende kræftfremkaldende stoffer og stoffer, som omgivelserne er forurenet med. Se hvilke stoffer der er kræftfremkaldende.

Spis sundt - mere frugt, grønt og fuldkorn, mindre kød fra firbenede dyr.
Det vigtigste råd til at forebygge kræft er ikke at spise for meget. Fuldkorn, grøntsager og frugt fylder både på tallerkenen og i maven. Meget kød fra okse, gris og lam øger risikoen for at få tarmkræft (kræft i tyktarmen). Det skyldes sandsynligvis, at der i disse typer kød findes kræftfremkaldende stoffer, og at der desuden dannes kræftfremkaldende stoffer, når kødet bliver stegt eller grillet ved høj varme.

Bevæg dig - mindst 30 minutter til en time om dagen.
Fysisk aktivitet svarende til rask gang, hurtig cykling eller lignende ½ til 1 time dagligt kombineret med mere intensive aktiviteter mindst en time 1-2 gange ugentligt mindsker risikoen for kræft i tyktarm, bryst, livmoderhulen og prostata samt en række sjældnere kræftformer.

Skru ned for solen - undgå den mellem 12 og 15 og lad være med at gå i solarium. Solbeskyttelse er vigtig. Kræft i huden (almindelig hudkræft og modermærkekræft) er nemlig blevet den hyppigste kræftform i Danmark på grund af danskernes uhensigtsmæssige sol- og solarievaner. Hvert år registreres mere end 9000 nye tilfælde af kræft i huden – og næsten dagligt dør en dansker af sygdommen.

Bliv vaccineret mod HPV, der blandt andet kan give livmoderhalskræft.
Vaccinen mod livmoderhalskræft beskytter mod de to typer HPV, der tilsammen er skyld i 70 pct. af tilfældene af livmoderhalskræft i Danmark.

Det er bedst at blive vaccineret inden seksuel debut, men langt de flest seksuelt aktive kvinder har også gavn af at blive vaccineret.

Deltag i screening - livmoderhals- og brystkræft. Tarmkræftscreening er på vej.
Chancen for at overleve en kræftsygdom er større, hvis man opdager sygdommen i et tidligt stadie. Behandlingen er ofte også meget mildere, end hvis sygdommen først opdages sent i forløbet. Derfor er det en god idé at deltage i screening.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

 
ligenupaasundhed

Sådan kommer du i gang med et rygestop

Begynd i god tid med at bryde dine rygevaner og læg dem lidt om. Og tag en test, der viser, hvordan du bedst holder op.

 

Hop foråret ind - i sikkerhed

Giv den gas på havetrampolinen i det gode vejr. Men hold dig lige til et nogle få sikkerhedsregler - så undgår du brækkede lemmer.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 

 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Sygdom > Kraeft > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.