Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Katharina Kløve

 

Han bør kunne læse mine tanker

22. dec. 2011 06.00 Sundhed

Når jeg siger buh, betyder det bøh, og det burde du vide. Sådan har mange det i deres parforhold – og særligt i julen er vi i risiko for at misforstå hinanden.

Her kommer et eksempel på dårlig kommunikation fra et par, der havde været gift i tredive år. De var blevet ved med hver især at fylde køleskabet med hønsesalat igennem mange år af den simple grund, at de var overbeviste om, at den anden elskede hønsesalat.

Ved en ren tilfældighed opdagede de, at ingen af dem egentlig kunne lide hønsesalat, og kun havde spist det, fordi den anden havde været så sød at købe det med. Det er en helt uskyldig historie, der kun havde kostet en masse kalorieholdig hønsesalat, men andre gange bliver prisen for dårlig kommunikation uoverskuelig høj.

Illusionen om indsigt
Eksemplet kommer fra psykolog Vibeke Gregersen. Hun oplever mange parforhold, hvor kommunikationen er brudt sammen i en sådan grad, at det bliver til et ultimativt spørgsmål om enten skilsmisse eller en lang kamp for at forklare sig selv bedre.

- Når vi kender hinanden rigtig godt, bliver vi mere tilbøjelige til at blive tankelæsere. Vi tror, vi ved, hvad der sker inde i hovedet på den anden, og at de ved, hvad der sker i hovedet på os, fortæller Vibeke Gregersen.

Ifølge en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Experimental Social Psychology i januar, kommunikerer par og nære venner lige så godt eller dårligt med hinanden, som de gør med fremmede. Nærheden kommer til at skabe en illusion om indsigt. Vi tror, vi forstår hinanden frem for faktisk at forstå.

Julen presser kommunikationen
Det nikker Vibeke Gregersen genkendende til. Især omkring jul kommer det ofte til udtryk. Hun har aldrig startet en parterapi op lige før jul, men i månederne efter begynder det at blive aktuelt.

- Der er så meget pres på familierne i december, så der er rigeligt med anledninger til, at kommunikationen bryder sammen adskillige gange. Og det bliver meget konkret, når vi tror, vi ved, hvad den anden gerne vil have, og så køber det fuldstændig forkerte i julegave. Overskuddet til at grine af den helt forkerte gave kan være meget fraværende i et parforhold, der i forvejen er belastet, forklarer Vibeke Gregersen.

Vi skal snakke om at snakke
Man behøver dog ikke at have problemer i forvejen, for alle kan i princippet blive dårlige til at stille spørgsmålstegn ved deres egne antagelser. For at undgå at drage konklusioner på den andens vegne og undgå misforståelserne, bliver man nødt til at snakke om at snakke. Det lyder umiddelbart lidt indviklet, men Vibeke Gregersen forklarer det således:

- Man skal metakommunikere. Vi skal tale om, hvordan vi taler sammen. Og det gør vi ikke særlig tit. Vi tager ikke det skridt tilbage, hvor man siger; jamen, når jeg sagde sådan til dig, er det fordi, jeg gik ud fra, at du gerne vil have sådan og sådan. Det gør vi først, når kommunikationen er brudt helt sammen.

Det får hende også til at opfordre folk til at søge hjælp lidt før, end de ellers ville gøre det. Mange gange får hun ægteskaber ind i parterapi, der sidder så meget i hårdknude, at det ville have været langt nemmere at finde ind til hinanden, hvis de var begyndt at metakommunikere noget før.

Hvem er du egentlig?
Det er altså ikke kun fremmede mennesker, vi skal forklare os selv til og spørge ind til. Det skal vi også huske at gøre i vores nære relationer.

- Selvom det er rart, at vi ikke skal forklare os selv og gøre os så umage, kunne vi nok gøre os selv en tjeneste ved engang i mellem at være lidt nysgerrige på vores partner eller gode ven. Og lige dobbelttjekke om man har ret i det, man tror, siger Vibeke Gregersen.

Vibeke Lunding-Gregersen er 39 år og autoriseret psykolog. Hun er partner i Mindwork Psykologisk Center, og i gang med en specialistuddannelse i psykoterapi.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Jul > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.