Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Det kan være svært at se om træet er økologisk eller ej. Men mange af os synes, at det økologiske træ er mere autentisk.

© colourbox

 

Skrevet af: Julia Schmiegelow

 

Derfor skal juletræet være økologisk

03. dec. 2012 09.40 Sundhed

Flere af os vil i år vælge et økologisk juletræ. Det er ikke fordi, at det er godt for naturen, at vi vælger et øko-træ. Det er fordi, at det gør julen mere ægte at have et træ stående i stuen, forklarer ekspert.

Det kan virke omsonst at købe juletræet økologisk, når det ikke er så symmetrisk og grønt som ikke-øko juletræer, og det ovenikøbet er dyrere. Men faktisk er det sådan, at flere af os i år vil vælge et økologisk juletræ.

- Jeg tror bestemt, at flere vil købe et økologisk juletræ, ligesom folk generelt køber flere økologiske produkter. Så meget dyrere er et økologsik træ heller ikke end et konventionelt, vurderer Jon Fuglsang, adjunkt på Metropolskolen. Han arbejder blandt andet med fødevarer og forbrug.

I 2010 viste en FDB Analyse, at 12 procent af danskerne ville vælge et økologisk juletræ. Mere end 36 procent vidste dengang ikke, om de vil købe et økologisk juletræ.

Mest ægte
Køber du et økologisk juletræ, belaster du miljøet mindre, end når du køber et ikke-økologisk dyrket juletræ. De konventionelle juletræer sprøjtes med pesticider mod ukrudt, skadedyr og lus. I den økologiske produktion bruger man i stedet mere miljøvenlige metoder til at sikre sunde træer - eksempelvis husdyr til at fjerne ukrudt.

Men det er ikke specielt for at være miljøvenlige, at vi vil have juletræet skal være økologisk. Jon Fuglsang forklarer i stedet interessen med en generel stigende interesse for, at de madvarer og ander ting vi køber - og specielt omkring jul - er mere autentiske.

-Vi vil tættere på naturen, når det kommer til mad og vores forbrug generelt og hermed også juletræet. Det økologiske juletræ et naturligt statussymbol. Nu handler det ikke om at have det største, men om at have det mest ægte og naturlige juletræ, siger han.

For mange er det at købe et juletræ også forbundet med en tradition.

-Vi køber ikke juletræer, som vi køber mælk. At købe juletræ er for mange familier et ritual og en fortælling. Vi vil ud i naturen og fælde træet selv, men det kan vi alle ikke. Men vi kan i det mindste købe det økologisk og hos en rigtig juletræssælger, siger Jon Fuglsang.

Ingen gift i stuen
I Hillerød i Nordsjælland ligger Ninas Naturcafe. Her kan man gå ud i naboskoven, Stor Dyrehaven, og fælde sit eget juletræ eller købe allerede fældede jueltræer.

- Det har altid været skovens juletræer, og de har altid være økologiske. Der skal heller ikke være gift og så videre, i det jeg sælger, og derfor vil jeg også sælge økologiske juletræer. Og selvom man ikke spiser det , kan jeg godt lide, man tager noget ind i sin stue, der ikke har været udsat for alt muligt, siger indehaver Nina Birgitte Dolriis.

Vil betale det ekstra
De fleste besøgende til cafeen op til jul, kommer fordi det er blevet en tradition, men nogen kommer også, fordi de har set, der sælges økologiske juletræer.

- De økologiske juletræer er genrelt lidt dyrere, da de er mere besværlige at passe. Men dem der leder efter et økologisk vil gerne betale lidt ekstra, siger hun.

Få økologiske juletræer
Det skulle nok være muligt at få fat i et økologiske juletræ, men det er faktisk sådan, at tal fra sidste år fra Plantedirektoratet viser, at kun 0,5 procent af danskernes juletræer er dyrket økologisk.

Siden 1811 har der været juletræ i de fleste danske julestuer. Dengang var alle træerne økologiske, men siden er det gået ned ad bakke for det økologiske juletræ. Det skyldes ikke mangel på efterspørgsel, men mangel på producenter.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Jul > Artikler

© Copyright DR 2019. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.