Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
dadler

Jul på en ny måde: Så prøv Caroline Fibæks rawfood pebernødder.

© Colourbox

 

Skrevet af: Louise Lundgren Berg

 

Brug dadler i julekagerne

09. dec. 2012 08.00 Sundhed

Klassiske julekager som klejner, pebernødder og vaniljekranse, indeholder alle en hel del energi i form af sukker og fedt. Desværre er mængden af sunde næringsstoffer i kagerne langt fra lige så store, idet kagernes indhold af vitaminer og mineraler er næsten ikke eksisterende.

Men det kan faktisk lade sig gøre, at lave sundere julekager, der har et højt indhold af både sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

Kagerne kaldes raw food-kager, og er fremstillet efter såkaldt raw food-principper. Selvom kagerne, på lige fod med traditionelle julekager, indeholder en del energi, er denne energi ikke bare "tomme kalorier", og kagerne har flere forskellige gode ernæringsmæssige egenskaber.

Det skyldes blandt andet at kagerne primært består af tørrede frugter, nødder og frø, der alle har et højt indhold af vitaminer og mineraler samt sunde fedtsyrer og proteiner.

Caroline Fibæk, der er forfatter til bøgerne Raw Cake -Magiske Sunde Kager og Nyd Dig Sund, giver her en forklaring på, hvorfor kagerne levet efter Raw food-princippet er så sunde, og hvilke gode egenskaber de har:

- Raw food er uforarbejdet mad, som spises rå eller opvarmes til max. 42 grader, og som derfor bevarer sin optimale næringsværdi. Raw food er frisk frugt og grøntsager, frø,
nødder, spirer, kerner, bønner, alger, tang, vegetabilske olier, honning, og raw food er en fantastisk måde at tilføre kroppen ikke bare vitaminer og mineraler, men også enzymer, antioxidanter, essentielle fedtstoffer og ikke mindst vand.

For raw food-princippet, og altså også princippet bag kagerne, handler det altså om, hvad du spiser -  og ikke hvad du skal undgå at spise.

Caroline bruger en masse julekrydderier i sine pebernødder. Du kan herunder læse meget mere om de enkelte krydderier.

Carolines krydderier

Kanel stammer fra barken af kaneltræet og bruges til forebyggelse af forkølelse og influenza. Kanel er blevet brugt i mere end 2500 år for at fremmer appetitten og fordøjelsen. Den modvirker mavekramper og har antimikrobielle og svampedræbende egenskaber. Kanel virker desuden blodsikkerregulerende.


Kardemomme hjælper lever, appetit, mave og fordøjelse. Den bruges også mod forkølelse, hoste, bronkitis, som febernedsættende middel, mod lever- og galdeblæreproblemer, mod appetitløshed og styrker desuden immunforsvaret.
I folkemedicinen bruges både kardemomme og kanel som fordøjelsesfremmende midler, og de er specielt gavnlige mod oppustethed.

Ingefær (zingiber officinale) er en af de ældste lægekrydderier. Den er smertestillende, antihistamin, antiinflammatorisk, modvirker kvalme, hæver kropstemperaturen og stimulerer kredsløbet. Man ved at ingefær, ligesom hvidløg, mindsker dannelsen af blodpropper og sænke blodtrykket. Den bruges til at lindre influenza, fordøjelsesbesvær, kvalme, hovedpine og menstruationssmerter.

 

Louise Lundgren Berg


Louise Lundgren Berg er studerende i human ernæring på Professionhøjskolen Metropol. Men lige for tiden er hun i praktik på DR Sundhed, hvor hun skriver historier om sund kost og livsstil.

 

Raw Pebernødde Kugler

pebernødder

3 spsk. kokosolie
4 spsk. agavesirup eller rå honning
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. hvid peber
1 tsk. kardemomme
100 g bløde dadler, fx medjoul
200 g malede mandler (malet til mel i en kaffekværn eller food processor)

Sådan gør du: Mos eller blend dadlerne sammen med kokosolie og agavesirup til du har en blød dadelmasse. Ælt dadelmassen med ingefær, kanel, hvid peber, kardemomme og til sidst mandelmel. Ælt grundigt og tril dejen til lillefinger-tykke stænger. Skær stængerne ud i små bidder og tril til kugler. Tør i en tørreovn eller i ovnen ved svag varme i 10-12 timer eller tril til saftige kugler og nyd med det samme

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Jul > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.