Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Køb de løbesko, der er mest behagelige, råder eksperten.

 

Skrevet af: 

 

Ekspert: Køb de løbesko, der er mest behagelige

08. okt. 2012 06.30 Sundhed Opdat.: 08. okt. 2012 13.50

Løbesko til flere tusinde kroner er ikke noget særsyn, og rigtig mange motionsløbere er faktisk villige til at betale prisen, hvis det betyder, at de kan holde formen uden skader. Men i bund og grund er der ingen dokumentation for, at de dyre, specielle løbesko forebygger skader bedre. Så hvad skal man vælge?

- Man skal finde den sko, der føles behagelig, og som man løber godt i. Hvis du ikke får ondt, jamen så hold dig til den model, forklarer læge fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense, Jacob Schelde.

Han har gennemgået 30 internationale studier og læst hundredvis af videnskabelige artikler på området og konkluderer, at det er svært at give konkrete råd om løbesko, da der simpelthen ikke er foretaget videnskabelige undersøgelser af det.

- Til gengæld kan vi sige, at der er en sammenhæng mellem hvor mange kilometer, man løber og antallet af skader. Der er en tendens til, at løber man mange kilometer, så får man også oftere skader. Så før du skifter dine sko ud, så ville jeg sætte antallet af kilometer ned først for at se, om der er en effekt her.

- Der er jo nogen, der fra naturens hånd, får flere skader end andre, og det kan nye løbesko ikke hjælpe på, forklarer lægen, der sammen med en række kolleger er i gang med at planlægge et større studie af løb og risikoen for skader.

Har den modsatte effekt
Gennemgangen af de nyere videnskabelige undersøgelser af løbesko og deres indvirkning på skader er offentliggjort i Ugeskrift for Læger i denne uge.

Jacob Schelde, der selv er løber, tog fat på studiet, fordi han undrede sig over, at der bliver talt meget om hvilke løbesko, der passer til hvilken løbestil - men evidensen for at bestemte løbesko forebygger skader bedre end andre, kunne han imidlertid ikke finde.

- Præmissen for at købe løbesko skulle jo netop være, at den forebygger skader. Men det er der faktisk ikke evidens for at sige med den viden, vi har - i nogle tilfælde forholder det sig lige omvendt, forklarer han.

Ingen påvist effekt
I analysen har det bl.a. vist sig, at løbesko, som kontrollerer pronation, ikke har nogen påviselig effekt på forekomsten af skader.

Den gængse anbefaling er, at løbere, der har en meget flad fod, skal have løbesko med såkaldt pronations-kontrol for at forhindre, at foden falder ind til siden. Det er en almindelig opfattelse, at pronation øger risikoen for at få skader, men denne opfattelse finder ikke støtte i den videnskabelige litteratur er konklusionen på Jacob Scheldes analyse.

- En af de udenlandske undersøgelser, jeg har gennemgået, består af tre undersøgelser af 7149 rekrutter i det amerikanske forsvar. De fik alle sko på baggrund af en fodanalyse, der skulle vise, hvilken type sko, der passede den enkelte bedst. Resultatet viste imidlertid, at det ikke gav færre skader, selvom de havde fået sko, der skulle passe den enkelte - nærmest tværtimod. I to af undersøgelserne fandt man, at de soldater, der havde fået sko på grund af høj eller lav svang, var dem, der netop havde en øget risiko for at få skader.

- I en anden undersøgelse af 81 kvinder fandt man, at de løbere som havde meget pronation og derfor havde fået en anti-pronationssko, var dem, som rapporterede flest smerter og skader.

Jacob Schelde mener heller ikke, at det kan betale sig at få lavet en analyse af ens løbestil.

- Producenterne og sælgerne af løbesko bruger det som salgsargument, at skader kan forebygges, hvis køberne vælger de løbesko, som passer bedst til køberens løbestil og fodens beskaffenhed, og der udføres derfor ofte en løbestilsanalyse primært for at vurdere graden af pronation. Men igen, er der ikke belæg for at pronation øger risikoen for skader, så man får ikke noget brugbart ud af analysen.

I alt 31 procent af den voksne danske befolkning løbetræner, op mod 79 procent af dem vil opleve at få en løbeskade, viser tal fra Idrættens Analyseinstitut.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Løb > Artikler

© Copyright DR 2017. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.