Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Sjipning er seriøs træning - også for mænd.

© colourbox.com

 

Skrevet af: Lars Bo Axelholm

 

Det er sjovt at sjippe, mand!

09. sep. 2011 06.00 Sundhed

Det dér med at hoppe i sjippetov har altid været for pigerne i skolegården. Rigtige drenge hopper da kun i sjippetov, hvis de gerne vil i kontakt med hende den søde fra parallelklassen.

Hvis du hænger fast i den fordom, snyder du dig selv for motion, der på flere områder kan overgå dit motionsløb - eller i det mindste bruges som sjovt alternativ og supplement til din nuværende træning.

- Hvis du er lidt nervøs for at træde i sjippetovet de første gange, så kan du jo begynde med at træne i en baggård eller nede i kælderen, hvor ingen kan se dig, siger Marina Aagaard, master i fitness og træning, og ekstern lektor ved Aalborg Universitet.

- Når du først har styr på teknikken, kan du være sikker på, at de forbipasserende bliver misundelige, og tænker "åh, bare det var mig, der var begyndt at sjippe, lover Marina Aagaard,  der er tidligere aerobic-gymnastik landstræner, forfatter og coach inden for fitness og wellness.

Hop ikke for højt
Grunden til, at også mænd skal kaste sig over sjippetovet, er, at sjipning ganske enkelt er fremragende til at få din puls i vejret... hurtigt! Faktisk skal du løbe med en hastighed over 12 km i timen, før løb giver bedre kredsløbstræning end blot 10-20 minutter med sjippetovet.

Hvor meget, du høster af at svinge sjippetovet, afhænger naturligvis af, hvor mange hop du kan klare, hvor meget du vejer og hvor højt du hopper.

- Men det gælder om, ikke at hoppe for højt. Du skal faktisk bare jogge let på stedet - altså ikke hoppe højere end 1-2 centimeter, og så skal hælen ikke helt i jorden, forklarer Marina Aagard.

Mens du hopper, kan du glæde dig over, at du får forbedret dit benarbejde og din udholdenhed - det er bl.a. derfor, at seriøse boksere bruger træningstid med sjippetovet.

- Du får altså en højere puls - samtidig med, at du også træner din koordinationsevne. Der overgår sjippetovet helt klart det almindelige motionsløb, som mange af os forfalder til, når vi snører løbeskoene, siger Marina Aagaard.

Endnu en sidegevinst ved sjipning er, at du styrker knoglerne, uden at det bliver så hårdt, som ved løb.  

Kom billigt i gang
Et sjippetov fås i mange sportsforretninger - og for under 100 kroner er du i gang.

Som begynder bør du  vælge et let sjippetov - et såkaldt speedrope.. Men også rutinerede sjippere bruger et speedrope, det kan nemlig bruges, hvis du vil lave nogle af de sjove former for hop, som du kan kaste dig over, når du har styr på den grundlæggende teknik.

På den måde kan du også variere din sjipning. Hvis du derimod er ude på at træne din styrke, skal du vælge et tungere sjippetov.

- På den måde får du en varieret træning, der er mindst lige så sjov som at løbe den sædvanlige fem-kilometers lige-ud-ad-landevejen, som du kender til hudløshed.

- Med sjippetovet kan du lave "sprællemand", "dobbelthop", "skihop", ja  faktisk kan du lave utrolig mange sjove spring, siger Marina Aagaard.

Begynd forsigtigt
Når du begynder din sjippetræning, bør du - som ved alle andre motionsformer - lægge lidt forsigtigt ud.

Bare 5-10 minutter ad gangen - tre gange om ugen. Faktisk er sjippetovet også mere skånsomt end løb, da hoppene ikke er så høje og knæene er i en ret stabil stilling. 

- Hvis du tidligere har haft problemer med knæet eller underbenet er det altid en god idé lige at tale med din læge eller fysioterapeut først, råder Marina Aagaard.

Achillessenerne og skinneben er til gengæld udsat for belastning, når du sjipper. Du skal derfor være opmærksom på risikoen for skinnebensbetændelse og betændelse i achillessenen, hvis du lægger for hårdt ud eller hopper for hårdt til.

Når du lander ved sjipning lander du på forfoden og fjedrer. Det vil sige, at du som sjippe-begynder udsætter achillessenerne for en ny form for belastning.

Derfor er det en god idé at sørge for at komme helt ned, så hælen lige når at røre underlaget, inden der sættes af igen. Det aflaster achillessenen.

Men når du først har styr på teknikken, og kroppen har vænnet sig til den nye belastning, er der intet i vejen for, at du kan sjippe hver dag.

- Forskningen viser, at kroppen efter kredsløbstræning som sjipning, restituerer på et døgn, så du kan sjippe hver dag, slutter Marina Aagaard.

Sådan gør du

-Undgå betongulvet. Det er mest skånsomt for dine led, hvis du sjipper på et let fjedrende underlag.
-Sjippetovet skal være så langt, at håndtagene er under dine armhuler, når du står på tovet
-Lad armene hænge løst ned langs kroppen - forbi hofterne.
-Undgå at spænde i skulder og nakke
-Sving tovet med en let underarms bevægelse.
-Hop ikke for højt - kun 1-2 centimeter - som ved let jogging. 
-Som begynder er det nok med 1-5 minutters sjipning. Øg træningstiden langsomt.

Kilde: Marina Aagaard, Master i Fitness og Træning, ekstern lektor AAU, tidl. aerobic gymnastik landstræner, er international foredragsholder, forfatter og coach indenfor fitness og wellness.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Motion > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.