Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
Hop

Kom ud og bevæg dig, det er ligegyldigt hvordan - du skal bare give den gas, så bliver du sundere, også selvom du holder af for eksempel pizza og cola.

Foto: Colourbox

 

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

 

Bevægelse er sundere end slankekur

30. mar. 2012 06.00 Sundhed

For rigtig mange mennesker begynder påskeferien i dag. Og den anledning er fortrinlig til at komme af sted - ud at cykle, spille fodbold med vennerne, danse folkedans, sætte drage op med ungerne i blæsevejret, mulighederne er rigtig mange. Og så kan du samtidig glæde dig over, at det nu er slået fast med syvtommersøm, at man bliver sundere af at bevæge sig - også selvom du ikke lægger kosten om.

-Vi har undersøgt, hvad der er sundest - træning eller diæt, og resultatet viste helt klart, at der er flest sundhedsfremmende elementer ved motion sammenlignet med en slankekur, og det var endda også selvom det drejede sig om træning uden medfølgende vægttab, forklarer Pernille Nordby, der har lavet undersøgelsen sammen med læge Bente Stallknecht, Københavns Universitet, og som netop har forsvaret resultaterne i en Ph.d. afhandling.

Pernille Nordby undersøgte i en periode på 12 uger hos 48 unge, inaktive og overvægtige, men raske, mænd mellem 20 og 40 år, hvad der var sundest - slankekur, træning og forhøjet kostindtag (600 kcal ekstra om dagen), træning med normal kost (uden ekstra kcal-indtag)og en gruppe, som levede præcis, som de havde gjort hidtil, og som hvreken ændrede motion eller kostindtaget.

Mændenes sundhedstilstand blev i perioden fulgt nøje, dels under træning (puls, kcal-forbrug, træningsintensitet mm.) . Før de begyndte livstils-ændringerne og efter den 12 ugers periode var slut, fik de målt blodtryk og kroppens insulinfølsomhed, altså kroppens risiko for at udvikle diabetes 2.

-Og den rigtig gode nyhed er, at du bliver sund af træning selvom din 'badevægt' ikke ændrer sig. Og at det er mindre vigtigt, hvad du spiser, bare du er fysisk aktiv hver dag, forklarer Pernille Nordby.

Skru op for fysikken
Med andre ord, så bliver man sundere, også selvom man lever mest af pizza og cola, hvis man altså skruer op for den fysiske aktivitet.

-Vi havde faktisk deltagere, som ikke levede særligt sundt - og selvom de bibeholdt deres usunde levestil med eksempelvis burgere hver dag til frokost, så gjorde den ekstra træning, at de blev målbart sundere alligevel, forklarer Pernille Nordby og supplerer:

-Det kan man jo så mene er et frustrerende resultat, men jeg mener, at man kan bruge undersøgelsens resultat til at motivere de unge mænd, som måske ikke har lyst til eller tid til at leve af biodynamiske gulerødder og sige - fint nok, hvis du vil spise, som du plejer, men så sørg for at dyrke motion. Og de fleste mænd synes jo, det er sjovt at spille fodbold med  vennerne - så hvis man kan sparke motionen ind i deres hverdag på den lystfyldte måde, så er der altså store sundheds- og samfundsmæssige gevinster bare ved det.

Noget af det, som Pernille Nordby og hendes kolleger også registrerede ved undersøgelsen var, at selvom mændene for eksempel spiste, som de plejede, men fik sat træning på dagsordnen, så skete der alligevel ting og sager med deres fysik.
-De tabte sig om taljen, og fordi fedtet blev skiftet ud med muskelmasse, så blev kroppen fastere og sundere, selvom det ikke umiddelbart var synligt  på vægten. Men bare det at få at vide, at det har en effekt, uden at man samtidig er tvunget til at  ændre hele sin livsstil, er et vigtigt budskab.

Pernille Nordby

Pernille Nordby er pt. ansat som Post Doc på Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Systembiologi. Hendes Phd-projekt er udført på Københavns Universitet, Biomedicinsk institut, Afdeling for systembiologisk forskning og forskningen blev støttet af: Kulturministeriets Udvalg for Idrætsforskning, Forskerskolen AMBEHR m.fl.

Dele af forskningsresultaterne er netop offentliggjort i tidsskriftet Obesity.

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The remote server returned an error: (404) Not Found.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Motion > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.