Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere
jogging, løb, motion

Du kan sagtens træne dig op til at kunne trække vejret gennem næsen, når du løber.

© Colourbox

 

Skrevet af: 

 

Træk vejret gennem næsen

01. nov. 2012 06.39 Sundhed

Det kan være svært at finde ind i en god rytme med vejrtrækningen, når man løber.  Men du har sikkert oplevet, at når det lykkes, så løber man faktisk bedre. Men hvad virker egentlig bedst?

Vejrtrækningen betyder rigtig meget for, hvor hårdt det er at løbe, og hvor godt kroppen kan præstere. Men bør man egentlig trække vejret gennem næsen eller munden, når man dyrker sport?

Ja, umiddelbart kan det måske godt synes som om, at man kan få mere luft ind, hvis man lukker gabet op, end hvis luftmængden skal ind gennem de små næsebor. Men selvom, der er mindre modstand, når vejret trækkes gennem munden, og man kan få større mængder luft ind, er der store fordele ved næsevejrtrækning:

- Når man trækker vejret gennem næsen, filtreres, fugtes og opvarmes luften, hvilket er sundere, forklarer Marina Aagaard, der er master i Fitness og Træning fra Syddansk Universitet.

- Hvis man trækker vejret gennem næsen, får man en dybere vejrtrækning. Det skyldes, at den indre del af næsen er tæt forbundet med det selvstyrende nervesystem, som stimulerer til et langsommere og roligere åndedræt, så der er mere tid til at trække luften helt ned i bunden af lungerne.

Mere ilt i blodet
Du får altså mere ilt ud i de dybeste dele af lungerne, hvor iltudvekslingen er størst, hvis du trækker vejret gennem næsen. Men det er ikke det hele:

- Ydermere, så dannes der i næsen et stof, der hedder nitrogenoxid, som trækkes med luften ned i lungerne. Nitrogenoxid udvider blodårerne, så en større mængde af blodet iltes, så der er en større tilstedeværelse af ilt på celleplan: Op til 10-15 procent højere iltning af blodet. Det kan derfor være en fordel under længere løbedistancer, hvis man trækker vejret gennem næsen, siger Marina Aagaard.

Men hvad så, hvis man er forkølet og dermed er forhindret i at trække vejret gennem næsen? Så er man vel nødt til at trække vejret gennem munden?!

- Nej, faktisk vil jeg anbefale, at man så sørger for at pudse næsen rigtig godt, inden man løber, og så stadig væk prøver at trække vejret gennem næsen. For hvis man trækker vejret gennem munden, øger man slimproduktionen i slimhinderne, og så stopper man faktisk endnu mere til.

Man skal øve sig i det
Så gør primært det, altså træk vejret gennem næsen. Men det er ikke nødvendigvis noget, man bare kan beslutte sig for at gøre, det kan godt kræve lidt øvelse at lære sig selv det.

- Det kan godt være svært, især ved høj intensitet, at trække vejret gennem næsen. Men man kan træne det fx ved at varme op i 10 minutter og her sige til sig selv, at da skal man trække vejret gennem næsen. Og så i øvrigt bare fortsætte med det, så længe man kan. Men når det begynder at blive svært, skal man gå over til at trække vejret, som man plejer.

- Hvis man prøver at forcere en anderledes vejrtræning, så kan man skabe spændinger og problemer andre steder i kroppen, så det kan jeg ikke anbefale.

Marina Aagaard anbefaler, at man varmer gradvist op, når man skal løbe, fx gå-lunt-jog-løb. Så undgår man også at blive alt for forpustet.

Marina Aagaard

Marina Mini foto

Marina Aagaard er Master i Fitness og Træning fra Syddansk Universitet og er ekstern lektor på Ålborg Universitet (Idræt).
Og så er hun foredragsholder og forfatter til 28 bøger om fitness og træning.

Spørg Marina
Har du et spørgsmål om motion, som du kunne tænke dig at stille til Marina Aagaard, så skriv det til os her

 

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.

Danskernes Akademi
Hverdage på DR2
Læs om programmerne

Sundhed på P1
Mandag kl. 11.03 på P1
Læs om programmet

 

 
 
 
  
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Motion > Artikler

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.