Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

© Colourbox.com

 

Skrevet af: Peter Qvortrup Geisling

 

Fjæsingen er havets hugorm

16. jul. 2009 12.41

Flere råd

Ta' tv-lægens sommertips med på rejsen

Få Peter Qvortrup Geislings bedste råd til at begå sig i den danske sommer uden at få hvepsestik, skovflåter, grillskader, køresyge mm.

 

Fjæsingen er giftig, og her om sommeren vil den ind på lavt vand og parre sig. Det lave vand er jo der, hvor du og børnene bader, og du kan næsten ikke se den. Trachinus Draco. Havets hugorm, som fjæsingen også kaldes.

Det kan gøre rigtigt ondt, hvis du stikker dig på en fjæsing. Kraftige smerter, hævelse og misfarvning i huden, der hvor du er blevet stukket - det er bare nogle af symptomerne.

Sådan ser den ud
Trachinus Draco - fjæsingen kan faktisk ligne en drage, hvis man er tæt på. Den kan blive op til 40 centimeter lang, og den har to giftpigge længst fremme på ryggen - og en på hvert gællelåg. Den har altså fire giftpigge i alt, og dem skal man holde sig fra. Men det er faktisk en meget smuk fisk, og den findes især omkring Anholt, Læsø og de tilstødende nordjyske badestrande.

Varmt vand
Behandlingen af fjæsingestik er meget enkel. Giften er varmelabil. Den ødelægges, når den varmes op. Du skal have stedet, hvor du er blevet stukket, ned i varmt vand. Gerne 40-45 grader i en halv eller en hel time. Så ødelægges fjæsingens gift - ligesom æggehvide, der varmes op.
Smertestillende behandling kan også komme på tale og husk også stivkrampevaccination, hvis du ikke er blevet vaccineret inden for de seneste 10 år. Fjæsingens gift neutraliserer man altså med varme.

Det mest berømte fjæsingstik i danmarkshistorien, er det fra Hans Kirks roman "Fiskerne" fra 1928. I filmatiseringen bliver Otto Brandenburg stukket af en fjæsing og dør af det. men i virkeligheden sker det sjældent, at fjæsingestik fører til alvorlig sygdom, og jeg har ikke kunne finde historier med danskere, der er døde af fjæsingegift. Men du skal ringe til lægen, hvis der opstår besvær med vejrtrækningen, vrøvlet tale eller bevidstløshed, for så kan du være allergisk overfor fjæsingens gift.

Man skal altså holde nallerne fra fjæsingen, men til gengæld er den en ganske god spisefisk.

 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
The underlying connection was closed: An unexpected error occurred on a send.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sommer > Sommerraad

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.