Dr.dk/sundhed opdateres ikke længere.

Du kan finde det nyeste fra dr.dk om sundhed på dr.dk/levnu.

preload loader
Se video Læs mere

Peter Qvortrup Geisling, læge og tv-vært

© DR

 

Skrevet af: Peter Qvortrup Geisling

 

Nyd solen på den rigtige måde

29. jul. 2009 12.00

Du kan mærke livet helt ude i de yderste celler i kroppen, når du bliver varmet rigtigt dejligt igennem - men alting har en bagside: solen giver også rynker og hudkræft.

Solen trækker vores humør i den rigtige retning, og man bliver jo også brun, men i virkeligheden dannes det brune farvestof melanin for at dække som en parasol over de hudceller, der er nedenunder i huden, så de ikke tager skade. Vi får også fyldt vores D-vitamin-depoter op, når solen skinner, men som sagt har solen en bagside - og der findes to slags forebyggelse. Enten kan du mindske risikoen for at få hudkræft. Men du kan også samtidig være ekstra opmærksom på advarselstegnene på, at hudkræft er opstået.

Kræft i huden
Hvis du har et modermærke, der ændrer form. Eller ændrer farve. Bliver blå-sort for eksempel. Eller begynder at klø. Måske et modermærke der vokser. Eller hvis du i det hele taget har et sår på huden, der ikke vil heles, så er det, at du skal vise det til din læge. Så kan det være en af de 2 typer hudkræft.

Almindelig hudkræft, som stort set alle bliver helbredt for. Flere end 7.000 danskere får den slags hvert år - og så modermærkekræft, der også bliver mere og mere almindelig. Godt 1.000 danskere får den her mere alvorlige kræftsygdom hvert år.

Hvis du vil ud i solen, så er det bedst, at du bliver brun langsomt. Farven holder længere, og du slipper for hud, der skaller af.

Siesta, Solhat, Solcreme og Sluk solariet
Man taler meget om de 4 S´er. Siesta - giv solen en pause mellem klokken 12 og 15, det er der, der er flest skadelige UV-stråler. Solhat - så undgår du at blive skoldet i ansigtet. Solcreme - Minimum faktor 15 - en krop, en håndfuld, 40 ml - bortfiltrerer en del af UV-strålingen, og de billigere lige så gode som dyre. Og så Sluk for solariet

Selvbrunende creme er et ganske godt alternativ, hvis du vil være brun, og der er meget mere om solbeskyttelse for eksempel for børn på dr.dk/sundhed, og så er der jo det med UV-indexet, der handler om solens ultraviolette stråler. Hvordan mon det bliver de næste dage?

Hvilken hudtype er du?

Hudtype 1. Jeg bliver altid solskoldet og aldrig brun.
Hudtype 2. Jeg har en øm solskoldning efter et døgn, når jeg har fået en times sol første gang. Jeg er let brun efter syv dage.
Hudtype 3. Jeg har en let øm solskoldning efter et døgn, når jeg har fået en times sol første gang. Jeg er moderat brun efter syv dage.
Hudtype 4. Jeg bliver aldrig solskoldet af en enkelt times sol, og jeg er godt eller meget brun efter syv dage.
Hudtype 5. Jeg har en mørkebrun hud og bliver aldrig solskoldet.
Hudtype 6. Jeg har sort hud og bliver aldrig skoldet.

Læs hvordan din hudtype tåler solen.

Kilde: Netdoktor

 

 
 
ligenupaasundhed

Pak en madkasse til HELE festivalen

Festivalen kan faktisk være den billigste og madmæssigt sundeste uge i din ferie!

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 

Derfor falder kvinders fertilitet

Det har længe været kendt, at kvinders fertilitet falder med alderen. Men nu er forskere et skridt nærmere at kunne forklare hvorfor.

 
 
The remote server returned an error: (404) Not Found.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Du er her: dr.dk > Sundhed > Din sundhed > Sommer > Sommerraad

© Copyright DR 2018. Materialet må ikke gengives uden tilladelse jævnfør lov om ophavsret.